REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Ekspert: Poziom technologii produkcji w polskich zakładach rybnych jest bardzo zróżnicowany

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 05-01-2012, 11:11

- Firmy produkujące na masową skalę produkty z takich gatunków jak: biała ryba, łosoś, lub zajmujące się dalszym przetwórstwem siłą rzeczy skazane są na wysoką automatyzację procesów. Z drugiej strony mamy sektor ryb pelagicznych gdzie nowoczesnych technolgii jest mniej. Zaplecze kapitałowe również determinuje poziom zaawansowania technologicznego - mówi Tomasz Bieliński, Sales Manager w firmie Marel.

REKLAMA

Firma Marel Polska około 6-7 proc. rocznego obrotu przeznacza na badania rozwój i innowację.

- Istnieją dwie przyczyny, dla których nasi klienci inwestują w nowe technologie: chcą zdobyć nowe rynki i więcej zarabiać, a po drugie chcą przetrwać na rynku, który jak żaden inny, zależy od dostępności oraz cen surowca przy jednocześnie niskiej cenie końcowego wyrobu na półce - mówi Tomasz Bieliński, Sales Manager w firmie Marel.

Jego zdaniem potencjał branży rybnej jest ogromny, ale zależy on od dostępu do finansowania i możliwości produkcji na eksport.
- Polski konsument raczej nie zamierza jeść w najbliższych latach więcej ryb. Widać, że dobrze służy też specjalizacja, która umożliwia produkcję większych wolumenów i pozwala optymalizować koszty. Potencjał zależy też od czynników makroekonomicznych takich jak ceny surowca - dodaje Tomasz Bieliński.

Zdaniem eksperta należy zwrócić uwagę, że środki pomocowe z UE pchnęły branżę mocno do przodu i o ile będą dostępne dalej będą pełnić motor napędowy rozwoju frim w branży rybnej.

- Branża rybna jest bardzo trudna i według mnie nie wszyscy przetrwają na tym rynku. Dużo mówi się o konsolidacji przedsiębiorstw. Jeśli to ma pomóc firmom bronić cen sprzedaży czy też w negocjacjach zakupu surowca to ja widzę w tym duży plus - dodaje.

Jednak jego zdaniem dotychczasowe doświadczenia związane z konsolidacją niektórym nie wyszły na dobre ze względu na brak efektu skali.

- Mogę zaryzykować stwierdzenie, że utrzymanie działalności każdej firmy produkcyjnej w branży rybnej w dłużsyzm okresie zalezy przede wszystkim od inwestycji w technologię względnie w rozwój własnej marki - mówi Tomasz Bieliński.

Zdaniem ekspertów branża rybna (przynajmniej w segmencie białej ryby oraz łososia oraz dalszego przetwórstwa) doświadcza obecnie intensywnego rozwoju w kierunku automatyzacji procesów przy jednoczesnym utrzymaniu jakości produkcji i odpowiednich uzysków.
Niektóre procesy można obecnie już całkowicie zautomatyzować. Np. cześć obróbki wstępnej, pakowanie.

- Stąd też w kilku firmach w Polsce zobaczyć można linie produkcyjne wyposażone w roboty. Z drugiej strony trudno jest mi sobie wyobrazić zrobotyzowaną linię śledzia czy makreli - dodaje Tomasz Bieliński.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (22 870) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH