Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekspert: Poziom technologii produkcji w polskich zakładach rybnych jest bardzo zróżnicowany

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 05-01-2012, 11:11

- Firmy produkujące na masową skalę produkty z takich gatunków jak: biała ryba, łosoś, lub zajmujące się dalszym przetwórstwem siłą rzeczy skazane są na wysoką automatyzację procesów. Z drugiej strony mamy sektor ryb pelagicznych gdzie nowoczesnych technolgii jest mniej. Zaplecze kapitałowe również determinuje poziom zaawansowania technologicznego - mówi Tomasz Bieliński, Sales Manager w firmie Marel.

Firma Marel Polska około 6-7 proc. rocznego obrotu przeznacza na badania rozwój i innowację.

- Istnieją dwie przyczyny, dla których nasi klienci inwestują w nowe technologie: chcą zdobyć nowe rynki i więcej zarabiać, a po drugie chcą przetrwać na rynku, który jak żaden inny, zależy od dostępności oraz cen surowca przy jednocześnie niskiej cenie końcowego wyrobu na półce - mówi Tomasz Bieliński, Sales Manager w firmie Marel.

Jego zdaniem potencjał branży rybnej jest ogromny, ale zależy on od dostępu do finansowania i możliwości produkcji na eksport.
- Polski konsument raczej nie zamierza jeść w najbliższych latach więcej ryb. Widać, że dobrze służy też specjalizacja, która umożliwia produkcję większych wolumenów i pozwala optymalizować koszty. Potencjał zależy też od czynników makroekonomicznych takich jak ceny surowca - dodaje Tomasz Bieliński.

Zdaniem eksperta należy zwrócić uwagę, że środki pomocowe z UE pchnęły branżę mocno do przodu i o ile będą dostępne dalej będą pełnić motor napędowy rozwoju frim w branży rybnej.

- Branża rybna jest bardzo trudna i według mnie nie wszyscy przetrwają na tym rynku. Dużo mówi się o konsolidacji przedsiębiorstw. Jeśli to ma pomóc firmom bronić cen sprzedaży czy też w negocjacjach zakupu surowca to ja widzę w tym duży plus - dodaje.

Jednak jego zdaniem dotychczasowe doświadczenia związane z konsolidacją niektórym nie wyszły na dobre ze względu na brak efektu skali.

- Mogę zaryzykować stwierdzenie, że utrzymanie działalności każdej firmy produkcyjnej w branży rybnej w dłużsyzm okresie zalezy przede wszystkim od inwestycji w technologię względnie w rozwój własnej marki - mówi Tomasz Bieliński.

Zdaniem ekspertów branża rybna (przynajmniej w segmencie białej ryby oraz łososia oraz dalszego przetwórstwa) doświadcza obecnie intensywnego rozwoju w kierunku automatyzacji procesów przy jednoczesnym utrzymaniu jakości produkcji i odpowiednich uzysków.
Niektóre procesy można obecnie już całkowicie zautomatyzować. Np. cześć obróbki wstępnej, pakowanie.

- Stąd też w kilku firmach w Polsce zobaczyć można linie produkcyjne wyposażone w roboty. Z drugiej strony trudno jest mi sobie wyobrazić zrobotyzowaną linię śledzia czy makreli - dodaje Tomasz Bieliński.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 394) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH