Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ekspert: Producenci piw regionalnych powinni zwiększyć liczbę kanałów sprzedaży

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 03-01-2012, 14:18
Ekspert: Producenci piw regionalnych powinni zwiększyć liczbę kanałów sprzedaży
Ze względu na małą dostępność piw regionalnych, konsumenci spożywają je głównie w domach

Większość konsumentów piw deklaruje, że fakt spożywania piw regionalnych spowodował, że rzadziej piją te produkcji dużych koncernów lub w ogóle przestali je kupować. Najczęściej wybieranym piwem wśród smakoszy piw regionalnych jest piwo jasne pełne (60 proc.), zaś sam trunek wypijany jest przez większość konsumentów raz lub kilka razy w tygodniu w zaciszu domowym - wynika z badań ARC Rynek i Opinia.

Piwa regionalne najczęściej piją osoby młode (18-34 lat), bezdzietne i pozostające w stałych związkach. Konsumentami piw regionalnych są w zdecydowanej większości osoby aktywne zawodowo, z wykształceniem średnim lub wyższym.

Piwa regionalne najczęściej konsumenci kupują w hipermarketach, sklepach osiedlowych oraz specjalistycznych sklepach z alkoholami. W przeciwieństwie do piw dużych koncernów piwa regionalne znacznie rzadziej kupowane są w sklepach nocnych, na stacjach benzynowych i restauracjach.

- Piwa regionalne nie są tak dostępne jak piwa dużych koncernów. Rzadko można zamówić takie piwo w restauracji czy pubie. Dlatego też najczęściej respondenci konsumują je w domach. Rosnąca popularność piw regionalnych pozwala przypuszczać, że trend ten zmieniłby się gdyby producenci piw regionalnych zwiększyli liczbę kanałów i punktów sprzeday - mówi Agata Tkaczyk, ekspertka z ARC Rynek i Opinia.

Ponad połowa (52 proc.) osób pijących przynajmniej raz w miesiącu piwa regionalne przyznaje, że rzadziej sięga po piwa dużych koncernów lub w ogóle nie korzysta z ich oferty.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (15)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • gość 08-01-2012, 17:26:
Byku od piwa doczytaj
  • regionalnesmaki 06-01-2012, 19:38:
Byku, regionalności nie rozpatruje się, coś jest regionalne lub nie jest i nie ma tutaj kombinatorstwa. Szampan AOC jest regionalny, bo powstał w Szampanii dawno temu i wytwarza się tylko w Szampanii na surowcach pochodzących wyłącznie z Szampanii. To samo z Cognac'iem czy winami regionalnymi np. Chianti.
Nie ma sensu w ogóle już na tym więcej dyskutować. W Polsce nie ma żadnego piwa regionalnego, chociaż Piwo Ciechanowskie ociera się o bycie nim, podobnie Czarne Fortuna czy Piwo Wschowskie.
  • Byk 06-01-2012, 14:42:
Do Gość: Gadasz głupoty, pierwsza wzmianka o ciechanowie jest faktycznie z 1065 ale nie z informacją, że odprowadza danine za warzone piwo, tylko o tym, że Bolesław Śmiały nadaje przywilej benedyktynom pobeirania daniny z ciechanowa.

Co do tyskiego, to żadna ironia, skoro rozpatrujemy regionalność piwa po jego historii warzenia, to tyskie ma jak najbardziej tą historię długą.

Zobacz wszystkie komentarze (15)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 356) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH