Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Etol: Rynek dodatków do żywności będzie rozwojowy do momentu, kiedy przemysł spożywczy będzie się rozwijał

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 21-10-2011, 12:04
Etol: Rynek dodatków do żywności będzie rozwojowy do momentu, kiedy przemysł spożywczy będzie się rozwijał

- Bardzo ciężko jest określić jaka jest wartość i struktura polskiego rynku dodatków do żywności. Produkcja dodatków sama w sobie jest bardzo skomplikowana, używa się do tego wielu surowców do wytworzenia kilku lub kilkunastu dodatków. Polski rynek dodatków do żywności jest i będzie rynkiem rozwojowym do momentu, kiedy przemysł spożywczy będzie się rozwijał i tworzył nowoczesne, innowacyjne produkty. Przykładem jest tu sektor koncentratów deserów i ciast, który jest jednym z najbardziej innowacyjnych segmentów przetwórstwa spożywczego - mówi Michał Kociszewski, product manager w firmie Etol.

- Dynamika rozwoju polskiego rynku dodatków do żywności była większa niż przytaczane dane o rynku światowym. Firmy zwiększające sprzedaż dodatków w ciągu roku o 50 procent nie należały do rzadkości. Nasz rynek jest jeszcze w dalszym ciągu chłonny, ale o takich przyrostach należy już zapomnieć. Ocenia się, że każdy z nas zjada w ciągu roku około 1,5kg różnego rodzaju dodatków do żywności - mówi dr inż.Michał Kociszewski.

Najbardziej popularne spośród dodatków do żywności w przemyśle spożywczym są przyprawy. Stanowią one 30 procent wartości sprzedaży światowego rynku.Drugą pozycję zajmują substancje poprawiające strukturę. Ich udział sięgał 20 procent. Kolejną grupą są dodatki wzmacniające smak i zapach z 10 procentowym udziałem wartości sprzedaży wszystkich dodatków. Kolejna grupa to regulatory kwasowości z podobnym udziałem jak dodatki smakowe. Pozostałe grupy surowców nie przekraczają progu pięciu procent.

Dla przykładu wartość światowego rynku aromatów spożywczych wynosiła w 2009 r. 6,7 miliardów dolarów, natomiast w 2010 r. 7,4 miliardów dolarów. Sprzedaż aromatów spożywczych w Europie Zachodniej stanowi 29 procent rynku światowego. Praktycznie w Europie Zachodniej na przestrzeni lat 2005-2010 we wszystkich artykułach żywnościowych wzrósł poziom stosowania aromatów spożywczych o 5-6 procent.

- Trudno jest ocenić w jakim segmencie przemysłu spożywczego tych dodatków używa się najwięcej. Każdy produkt spożywczy ma swoją specyfikę wynikającą ze stosowanych składników w recepturze, jak też ze stosowanej technologii przetwórstwa spożywczego. Można jednoznacznie powiedzieć, że nie ma sektora przemysłu spożywczego, w którym dodatków się nie używa. Chyba, że chodzi o produkty ekologiczne, mało przetworzone - dodaje ekspert.

Jego zdaniem rynek dodatków do żywności będzie skierowany na potrzeby całego przemysłu spożywczego. Z kolei przemysł spożywczy będzie zmieniał się zgodnie z preferencjami i oczekiwaniami konsumentów i podążał w Polsce w tym samym kierunku co w pozostałych krajach europejskich. Producenci przemysłu spożywczego będą poszukiwać dodatków do żywności dopuszczonych zgodnie z restrykcyjnym prawem unijnym, bezpiecznych dla zdrowia.

Eksperci przewidują, że tempo wzrostu dodatków będzie oscylowało w kierunku witamin i substancji mineralnych, wzrostu sprzedaży naturalnych dodatków smakowych i barwiących, w tym żywności barwiącej, a także substancji słodzących i wzmacniających smak. Jest to konsekwencja wzrostu zapotrzebowania przez konsumentów na produkty żywności prozdrowotnej, niskokalorycznej, funkcjonalnej, kuchni etnicznych i gotowej (convenience food).

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 973) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH