Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

FRoSTA usuwa ze wszystkich swoich produktów dodatki typu barwniki i aromaty

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 27-09-2012, 12:37
FRoSTA usuwa ze wszystkich swoich produktów dodatki typu barwniki i aromaty

Producent mrożonek FRoSTA jednocześnie usuwa ze wszystkich swoich produktów wzmacniacze smaku, barwniki, aromaty, tłuszcze utwardzone i skrobię modyfikowaną. Produkty rybne, mieszanki warzyw, dania gotowe, czyli największe kategorie produktowe FRoSTY mają już zmienione receptury. Spółka kończy pracę nad nowymi recepturami pozostałych kategorii produktowych.

Polityka zakładają eliminację z produktów marki dodatków jest realizowana od 2011 roku. Jak informuje spółka, kryteria polityki 100 proc. naturalnego smaku wyznaczono na podstawie badań konsumenckich.

- W nowych recepturach produktów FRoSTY nie ma dodatków do żywności, uznanych przez konsumentów za newralgiczne. Wychodzimy z założenia, że to konsument wyznacza trendy. Razem ze zmianą świadomości społecznej i wymagań konsumentów zmieniła się nasza polityka. Dlatego przyjrzeliśmy się wszystkim surowcom stosowanym w naszych produktach. Wiele z nich usunęliśmy, wiele wyeliminowaliśmy. Produkty, których nie można zmodyfikować zgodnie z wytycznymi 100 proc. naturalnego smaku zostają wycofywane z oferty - wyjaśnia Paweł Wojciechowski, dyrektor sprzedaży FRoSTA Sp. z o.o.

Wyeliminowane dodatki do żywności FRoSTA zastąpiła naturalnymi składnikami - większą ilością warzyw, ziół i przypraw. - Kontrolujemy produkcję na każdym etapie, skrupulatnie nadzorujemy dostawców żeby mieć pewność, że nasze produkty są wysokiej jakości i nie zawierają usuniętych dodatków do żywności - mówi Paweł Wojciechowski.

Jego zdaniem, dodatki do żywności powodują, że żywność jest tańsza, ale wcale nie smaczniejsza. Modyfikacja receptur spowodowała wzrost jednostkowego kosztu wytworzenia produktu, którego marka nie scedowała na konsumenta. - Realizacja polityki 100 proc. naturalnego smaku nie wpłynęła na ceny produktów po stronie konsumenta. Wzrost cen wzięliśmy na siebie. Zrealizowane badania konsumenckie potwierdzają, że usunięcie dodatków do żywności ze składu produktów nastąpiło bez szkody dla ich smaku, a produkty po zmianie receptur cieszą się uznaniem klientów - dodaje Paweł Wojciechowski.

Przeczytaj także:

FroSTA rezygnuje z dodatków do żywności

KOMENTARZE: (5)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • LubięNabiał 18-10-2012, 14:20:
Jaka to nowość??? Abramczyk zrobił to już dawno.
  • Prosument 02-10-2012, 22:58:
Tak jest! Państwo powinno odgórnie wspierać takie inicjatywy! To jest krok w jedynym właściwym kierunku. Dosyć już ładowania wszelkiego rodzaju rodzaju syfu, w postaci, min.: glutaminianu monosodowego, aspartamu, sacharynianu sodu, polepszaczy smaku, zapachu i koloru oraz calej masy innych zbędnych, szkodliwych dodatków! Brawo Frosta - czas na resztę producentów!
  • xsdf 01-10-2012, 10:42:
Dokładnie tak jak ktos tu napisał, takie działania powinny mieć finansowe wsparcie Państwa!!! Świetna inicjatywa, a my nie dajmy się nabierac na przerośnięte warzywa w wyrazistych kolorach jak z folderów

Zobacz wszystkie komentarze (5)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 724) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH