Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Greenpeace: Sieci sprzedają zagrożone gatunki ryb

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 09-04-2010, 13:52
Greenpeace: Sieci sprzedają zagrożone gatunki ryb

Greenpeace przedstawił drugą edycję rankingu "Oceany na sprzedaż". Oceniono w nim 9 największych sieci sprzedaży detalicznej w Polsce pod kątem ich strategii pozyskiwania ryb, produktów rybnych i owoców morza. Najwyższą notę w rankingu uzyskały sklepy sieci Lidl i Kaufland.

Greenpeace wskazuje w raporcie, które z sieci posiadają w swoim asortymencie gatunki morskie zagrożone wyginięciem lub takie, których połów wiąże się z destrukcją morskich ekosystemów oraz czy produkty są należycie znakowane. - Naukowcy biją na alarm. Jeśli nasze podejście do wykorzystania zasobów morskich nie zmieni się na bardziej zrównoważone i odpowiedzialne, to większość znanych nam dziś gatunków ryb może niedługo przestać istnieć - mówi Magdalena Figura, koordynatorka kampanii "Morza i Oceany" Greenpeace Polska.

Pierwszy ranking ukazał się we wrześniu 2008 roku i wykazał wśród polskich detalistów brak odpowiedzialnych strategii pozyskiwania produktów rybnych. Przez 2 lata Greenpeace prowadził rozmowy z przedstawicielami wszystkich 9-ciu ocenianych sieci. Na dzisiejszej konferencji zaprezentowano postępy (lub ich brak), jakie detaliści poczynili w tym czasie w celu zmiany swojej polityki.

Najwyższą notę w rankingu uzyskały sklepy sieci Lidl i Kaufland, ponieważ mogą pochwalić się wprowadzeniem najlepszych zasad pozyskiwania produktów rybnych. Real, Tesco, Auchan oraz delikatesy Piotr i Paweł zajęły miejsce w środku rankingu ponieważ ich strategie nie są wystarczająco dobre. Sieć Carrefour oraz delikatesy Alma i Bomi nie wykazały posiadania odpowiedzialnych strategii, co uplasowało je na końcu stawki.

- Mimo ogólnej poprawy, sytuacja jest ciągle niezadowalająca. Większość sklepów nie implementowała odpowiedzialnych strategii. Niektóre, jak np. Alma i Bomi i wykazały się lekceważeniem problemu, odmawiając wzięcia udziału w rankingu. Na półkach polskich sklepów ciągle więc można znaleźć gatunki morskie zagrożone wyginięciem, jak np. halibut atlantycki czy węgorz europejski, a jakość oznakowania produktów rybnych pozostawia wiele do życzenia. Uniemożliwia to konsumentom dokonanie świadomego wyboru - mówi Figura.

Problem z uzyskaniem szczegółowej wiedzy na temat pochodzenia produktów rybnych mają nie tylko "zwykli" konsumenci ale także restauratorzy, którzy chcą zachować się odpowiedzialnie i serwować w swoich lokalach dania z produktów, które zostały pozyskane bez strat dla środowiska.

- Wiele gatunków morskich jest dramatycznie przetrzebionych. Dlatego staram się uzyskać od swoich dostawców pełne informacje o rybach i owocach morza, tak bym mogła dokonać najlepszego wyboru i dostarczać swoim gościom dania najwyższej jakości. Niestety, muszę potwierdzić, że w wielu przypadkach jest to bardzo trudne - mówi Agnieszka Kręglicka.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (23)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • stefan wiśniowiecki 15-04-2010, 12:33:
musimy sobie uświadomić, że nasze konsumenckie wybory mają ponadczasowy skutek dla przyszłości ekosystemów na naszej planecie a tym samym i dla nas ludzi, nie myślmy krótkowzrocznymi kategoriami czteroletnich kadencji polityków "tu i teraz liczę się tylko ja"
ranking Greenpeace nie zakazuję nam kupowania tu i tam, ani tym samym Nas nie ogranicza daję nam jedynie narzędzie dzięki, któremu mamy możliwość dokonywania świadomych zakupów, daje nam możliwość wyboru, i tylko od Nas zależy do jakiego sklepu i po jaką "rybkę" się wybierzemy,
jestem zadowolony z rankingu Greenpeace będącego kolejnym krokiem do świadomej i odpowiedzialnej konsumpcji
  • wd 14-04-2010, 14:22:
Ryby są OK a Greenpeace NIE!
  • Małgorzata Włodarczyk, Gdańsk 13-04-2010, 21:15:
Dla mnie mamie chwilowo na pełnym etacie bardzo ważne jest, jaką żywność kupuję. Chcę wiedzieć skąd pochodzi i czy jest po prostu zdrowa. Nie wiem tego, jeżeli nie znam miejsca skąd pochodzi, w przypadku ryb, również jesli nie znam warunków, w jakich te ryby żyły. Równie istotne jest to, żeby w przyszłości moje dzieci nie znały ryb, które obecnie goszczą na naszych stołach, wyłącznie z podręczników do biologii.
Informacje, w których sklepach, czy sieciach mogę bezpiecznie robić zakupy, są w związku z tym dla mnie bardzo cenne. Dziękuję za zgromadzenie ich.

Zobacz wszystkie komentarze (23)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 019) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH