REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Grupa Żywiec zmniejsza zużycie wody przy produkcji piwa

  • Autor: pr, www.portalspozywczy.pl
  • Data: 22-03-2013, 12:17

W ostatnich 50 latach globalne zapotrzebowanie na wodę wzrosło dwukrotnie, a przewiduje się, że przed 2030 r. zwiększy się o kolejne 40 proc. Kurczące się zasoby tego kluczowego surowca to wyzwanie dla przemysłu, rolnictwa, ekosystemów a także społeczności. Browary Grupy Żywiec od wielu lat zmniejszają zużycie wody wykorzystywanej w produkcji piwa.

REKLAMA

Obok chmielu, słodu i drożdży, woda to najbardziej istotny i objętościowo największy z surowców w produkcji piwa. Browary Grupy Żywiec w Żywcu, Warce, Elblągu, Leżajsku i Cieszynie zużywają średnio 2,9 l wody do wyprodukowania 1 l piwa, choć średnie zużycie w przemyśle piwnym na świecie wynosi dziś ok. 4-5 l.

- Dzięki inwestycjom Grupy Żywiec przez ostatnie 10 lat udało się nam zmniejszyć ten wskaźnik aż trzykrotnie i obecnie nasze browary należą do światowej czołówki w przemyśle pod względem oszczędności wody - mówi Katarzyna Borucka, dyrektor ds. korporacyjnych w Grupie Żywiec. Pod względem zużycia wody, 4 z 5 browarów Grupy Żywiec są w pierwszej dziesiątce najbardziej ekologicznych wśród 165 zakładów Grupy Heineken, większościowego udziałowca firmy.

Grupa Heineken, która posiada browary w 70 krajach świata, pracuje również nad zwiększeniem efektowności wykorzystania tego surowca w produkcji. Producent piwa zobowiązał się obniżyć wskaźnik zużycia wody do 3,7 l na 1 l wyprodukowanego piwa jeszcze przed 2020 r. Będzie to oznaczało 25 proc. redukcję w porównaniu z wynikiem osiągniętym w 2008 r. W 2012 r. średnie zużycie wody w 165 browarach grupy Heineken zostało zmniejszone do 4,2 l / 1 l piwa.

 

 

 

 

 

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • zasada 25-03-2013, 14:05:
Nie koncernowe, zagraniczne browary robią z zagadnień oszczędzania wody, energii etc swoje asy wizerunkowe (Anderson Valley, Left Hand).

W Polsce dotychczas jedynie Elbląg (a zatem też GŻ) wykorzystywał to zagadnienie, ale raczej w małym, sekciarskim gronie (patrz: wpis na blogu Kopyra z 16 listopada). Więc to dobry kierunek. Nawet w warunkach domowych woda używana do chłodzenie brzeczki może być jakoś wykorzystana - np. do mycia podłóg.
  • czyścioch 25-03-2013, 09:38:
Czyżby będą rzadziej myć

Zobacz wszystkie komentarze (2)

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 952) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH