Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Gwałtownie spadają ceny dorszy skupowanych od rybaków

  • Autor: naszemiasto.pl
  • Data: 08-04-2008, 16:37

Jeszcze dwa tygodnie temu rybak za kilogram świeżych ryby dostawał nawet 7 zł, teraz jest to maksymalnie 5 zł, ale są przypadki, kiedy pośrednicy płacą 4 zł. Niestety, spadek cen w hurtowniach nie ma odzwierciedlenia na rynku detalicznym. W sklepach rybnych nadal za kilogram dorszy płacimy od 16 do 20 zł.

Zdaniem przetwórców ryb, powód, dla którego ceny dorszy gwałtownie spadają, jest jeden - ryb jest bardzo dużo i nie ma problemu z ich zakupem. - Nie wiem, skąd wzięła się opinia, że w Bałtyku nie ma dorszy - mówi Jerzy Safader, prezes Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb. - Ryb jest tak dużo, że niektóre firmy już ich nie skupują. Dlatego tak gwałtownie spadają ceny. Niestety, problem będzie się nasilał, bo ustabilizowana pogoda powoduje, że rybacy regularnie wychodzą w morze. Poza tym nasi rybacy powinni się cieszyć, bo wiele firm mogłoby importować dorsze np. z Rosji, gdzie kilogram kosztuje już tylko 3 zł. Ja jeszcze tak nie robię, bo chcę wspierać naszych rybaków, ale kiedy ceny produktów spadną jeszcze niżej, nie wiem, czy też nie będę musiał sięgnąć po ryby z importu.

O tym, że w Bałtyku jest bardzo dużo dorszy wiedzą również sami rybacy. Część z nich zawiesiła nawet czasowo swoje połowy, aby nie przekroczyć rocznego limitu połowowego na dorsza. - Tak długo jak nie będzie instytucji, która będzie regulowała rynek rybny, tak długo będzie samowolka - mówi Jerzy Wysoczański, prezes Związku Rybaków Polskich - Są firmy, które tylko 30 procent ryb skupują od nas, a resztę importują. W takim przypadku, kiedy rynek jest nasycony rybami, ale nie od polskich rybaków, zawsze będzie spadek cen. Odbija się to tylko na rybakach. Nam nie zmieniają się koszty połowów. Obniżająca się cena za dorsze powoduje jednak, że co raz mniej opłaca się nam je łowić. Tak samo dzieje się z innymi rybami, których ceny w skupach są nieadekwatne do kosztów jakie ponosimy. Niestety, nie widać tego w sklepach.

W sklepie średnio kilogram świeżych dorszy - mimo spadku ceny w hurtowni - nadal kosztuje około 16-18 zł. To najbardziej bulwersuje środowisko rybackie. Ich zdaniem to właśnie pośrednicy zarabiają na ich ciężkiej pracy. Marże, które nakładają wynoszą nawet kilkaset procent. Przetwórcy tłumaczą się jednak własnymi kosztami produkcji i przetwarzania ryb. Trzeba było podwyższyć pensje, podrożała energia i paliwa. Problem w tym, że wzrost kosztów nie ominął też rybaków. Rybacy zapewniają, że dla nich najlepszym rozwiązaniem byłoby zwiększenie limitów połowowych. Wtedy mogliby sprzedawać ryby nawet po 4 zł za kilogram. - Gdyby pozwolono nam godziwie łowić, nikt z nas nie chodziłby do urzędników po odszkodowania i rekompensaty. Niestety, pieniądze jakie dostajemy za sprzedane ryby nie dają nam szansy na normalne prowadzenie firm - dodaje Wysoczański.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 478) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH