Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

IJHARS: 25 proc. skontrolowanych ryb było niepoprawnie oznakowanych

  • Autor: portalspozywczy.pl/ IJHARS
  • Data: 08-07-2010, 10:02
IJHARS: 25 proc. skontrolowanych ryb było niepoprawnie oznakowanych

Zgodnie z rocznym ramowym planem kontroli Inspekcji JHARS na 2010 rok w I kwartale wojewódzkie inspektoraty JHARS w: Bydgoszczy, Gdańsku, Katowicach, Krakowie, Olsztynie i Szczecinie przeprowadziły kontrolę jakości handlowej przetworów rybnych.

Celem kontroli było sprawdzenie jakości handlowej przetworów rybnych, takich jak: ryby mrożone glazurowane, marynaty i konserwy rybne oraz owoce morza na zgodność z obowiązującymi przepisami oraz deklaracjami producentów.

Kontrolę przeprowadzono w 27 podmiotach (tj. ok. 24% podmiotów prowadzących działalność w zakresie przetwórstwa ryb na terenie WIJHARS przeprowadzających kontrole w I kwartale 2010 roku).

W toku działań kontrolnych stwierdzono, że ok. 20% partii przetworów rybnych poddanych badaniom fizykochemicznym posiadało jakość handlową niezgodną z obowiązującymi przepisami oraz deklaracjami producentów, natomiast ponad 25% skontrolowanych partii było nieprawidłowo oznakowanych.

Wyniki kontroli jakości handlowej przetworów rybnych, tj. konserw, prezerw i marynat rybnych, przeprowadzonej w II kwartale 2009 r. wykazały nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych w ok. 20% skontrolowanych partii.

Natomiast w IV kwartale 2009 r., kontrola marynat rybnych wykazała nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych w ponad 28% partii.

W I i III kwartale 2009 r. podczas kontroli jakości handlowej ryb mrożonych, wędzonych i solonych odsetek partii przetworów rybnych z nieprawidłowościami w zakresie analiz fizykochemicznych wyniósł ok. 13%.

Produkty rybne, np. marynaty czy konserwy, poddane w czasie produkcji złożonym procesom technologicznym, mającym na celu przedłużenie ich trwałości, umieszczone w szczelnych opakowaniach z dodatkiem warzyw, oleju i przypraw, wykazują większy procent nieprawidłowości w zakresie parametrów fizykochemicznych w porównaniu do przetworów rybnych, przetworzonych w mniejszym stopniu, np. ryb mrożonych czy wędzonych.

Procentowy udział partii przetworów rybnych nieprawidłowo oznakowanych w 2009 r. wynosił średnio ok. 36%, a nieprawidłowości w zakresie oceny organoleptycznej stwierdzono w odniesieniu do 0,6% partii.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 001) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH