Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

IJHARS: Coraz mniej fałszerstw w produkcji przetworów rybnych

  • Autor: WP, portalspozywczy.pl
  • Data: 25-06-2009, 17:03
IJHARS: Coraz mniej fałszerstw w produkcji przetworów rybnych
fot. www.flickr.com

W I kw. 2009 r. jakość handlowa ponad 13 proc. partii przetworów rybnych poddanych przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych badaniom fizykochemicznym była niezgodna z obowiązującymi przepisami oraz deklaracjami producentów. Prawie 36 proc. wszystkich partii ryb mrożonych było źle oznakowanych. To i tak wynik lepszy niż w poprzednich sezonach.

W 2008 r. stwierdzono nieprawidłowości w zakresie oceny organoloeptycznej w przypadku 0,2 proc. przetworów rybnych, w 2007 r. było to 1,2 proc. partii. W I kwartale br. zaś nie wykryto żadnych błędów w tym zakresie.

Maleje także odsetek zafałszowań w obrębie parametrów fizykochemicznych: w 2007 r. stwierdzono je w przypadku 28 proc. przebadanych partii, w 2008 r. - 20 proc., zaś w I kwartale 2009 r. liczba nieprawidłowości spadła do 13,3 proc. 

7,2 proc. partii ryb mrożonych glazurowanych zawierała więcej glazury (o 3-8 pproc.) niż deklarował prodcent. Dodatkowo w przypadku 1,8 proc. partii tych produktów stwierdzono zaniżoną zawartość ryby w stosunku do deklaracji wytwórcy.

Zaniżoną zawartość fileta ryby zauważono także w połowie skontrolowanych ryb mrożonych panierowanych oraz w przebadanej partii ryb mrożonych bez glazury.

"Stwierdzone nieprawidłowości wskazują na stosowanie przez część przedsiębiorców nieuczciwych praktyk handlowych, do jakich należy zaliczyć zawyżanie zawartości glazury na rybach mrożonych oraz zaniżanie zawartości ryby w produktach. Przez to do konsumentów trafiają produkty rybne o obniżonej jakości, zarówno handlowej jak i zdrowotnej" - komentują inspektorzy IJHARS.

Najwięcej błędów dotyczyło oznakowania opakowań. W I kw. br. wykryto je w 35,9 proc. badanych partii produktów. To nadal mniej niż w 2008 r., kiedy nieprawidłowości stwierdzono w przypadku 48 proc. kontrolowanych partii.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 529) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH