Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

IJHARS publikuje kolejne nazwy firm fałszujących żywność, w tym: wina, makarony i sery

  • Autor: Weronika Pietrykowska, portalspozywczy.pl
  • Data: 11-07-2009, 17:15
IJHARS publikuje kolejne nazwy firm fałszujących żywność, w tym: wina, makarony i sery

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikowała kolejne nazwy firm, które fałszowały żywność. Wśród nich znaleźli się m.in. producenci napojów winopodobnych, ale także firma napojowa, mleczarnia czy producent makaronów.

Dwóch producentów napojów winopodobnych: ZPS Ostrowin z Ostrowa Wielkopolskiego oraz firma DJASS z Józefowa nad Wisłą sugerowało, że ich produkt jest winem. W przypadku różowego napoju wino podobnego owocowego marki Ostrowin, na etykiecie umieszczono nazwę „wino". - Producent użył nazwy „wino" do określenia wyrobu, który w rzeczywistości jest fermentowanym napojem winiarskim, co jest niezgodne z art. 46 ust. 1 pkt. 1 lit. a ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia - wyjaśniają inspektorzy.

Firma DJASS źle oznaczała zaś swoje dwa wyroby. Na etykiecie fermentowanego napoju winopodobnego „Coбeтское Игристое полуслaдкое" zastosowano formę graficzną kiści winogron, mimo że produkt nie jest winem. - Produkcja oparta była na bazie napoju winopodobnego owocowego z użyciem aromatu - dodają inspektorzy. Stwierdzili oni także, że firma ta stosowała nazwę Sangria Esperanza dla innego fermentowanego napoju winopodobnego. - Określenie „Sangria", można zastosować tylko do artykułu uzyskanego z wina gronowego - wyjaśnia IJHARS.

Nieprawidłowo nazwał swój produkt „Orange" także Zakład Przetwórstwa Spożywczego, Michał Szugalski z Bobolic. Zastosowano określenie „napój pomarańczowy", gdy w rzeczywistości był to napój o smaku pomarańczowym.

Także przedstawiciele innych branży znaleźli się w wykazie przygotowanym przez Inspekcję. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Chmielnik na opakowaniu sera twarogowego półtłustego podała dwie różne wielkości zawartości tłuszczu. Producent makaronów, firma Alissi II z Kobylan na opakowaniach Łazanki dużej czterojajecznej i Zacierki czterojajecznej umieszczał natomiast informację, jakoby do produkcji wyrobów stosowano świeże jaja. W rzeczywistości korzystano z masy jajecznej pasteryzowanej.

Publikacja nazw firm na stronach Inspekcji jest konsekwencją zmiany z 18 grudnia 2008 r. ustawy o jakości handlowej artykułów rolno spożywczych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • ffff 06-08-2009, 09:34:
Około 12-15 tys / miesiąc
  • xxxx 02-08-2009, 19:45:
tylko tyle, ta inspekcja nic nie robi!!!!!!!!!!!! Ciekawe ile zarabia Pan Prezes???????

Zobacz wszystkie komentarze (2)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 356) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH