REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

IJHARS publikuje kolejne nazwy firm fałszujących żywność, w tym: wina, makarony i sery

  • Autor: Weronika Pietrykowska, portalspozywczy.pl
  • Data: 11-07-2009, 17:15
IJHARS publikuje kolejne nazwy firm fałszujących żywność, w tym: wina, makarony i sery

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikowała kolejne nazwy firm, które fałszowały żywność. Wśród nich znaleźli się m.in. producenci napojów winopodobnych, ale także firma napojowa, mleczarnia czy producent makaronów.

REKLAMA

Dwóch producentów napojów winopodobnych: ZPS Ostrowin z Ostrowa Wielkopolskiego oraz firma DJASS z Józefowa nad Wisłą sugerowało, że ich produkt jest winem. W przypadku różowego napoju wino podobnego owocowego marki Ostrowin, na etykiecie umieszczono nazwę „wino". - Producent użył nazwy „wino" do określenia wyrobu, który w rzeczywistości jest fermentowanym napojem winiarskim, co jest niezgodne z art. 46 ust. 1 pkt. 1 lit. a ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia - wyjaśniają inspektorzy.

Firma DJASS źle oznaczała zaś swoje dwa wyroby. Na etykiecie fermentowanego napoju winopodobnego „Coбeтское Игристое полуслaдкое" zastosowano formę graficzną kiści winogron, mimo że produkt nie jest winem. - Produkcja oparta była na bazie napoju winopodobnego owocowego z użyciem aromatu - dodają inspektorzy. Stwierdzili oni także, że firma ta stosowała nazwę Sangria Esperanza dla innego fermentowanego napoju winopodobnego. - Określenie „Sangria", można zastosować tylko do artykułu uzyskanego z wina gronowego - wyjaśnia IJHARS.

Nieprawidłowo nazwał swój produkt „Orange" także Zakład Przetwórstwa Spożywczego, Michał Szugalski z Bobolic. Zastosowano określenie „napój pomarańczowy", gdy w rzeczywistości był to napój o smaku pomarańczowym.

Także przedstawiciele innych branży znaleźli się w wykazie przygotowanym przez Inspekcję. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Chmielnik na opakowaniu sera twarogowego półtłustego podała dwie różne wielkości zawartości tłuszczu. Producent makaronów, firma Alissi II z Kobylan na opakowaniach Łazanki dużej czterojajecznej i Zacierki czterojajecznej umieszczał natomiast informację, jakoby do produkcji wyrobów stosowano świeże jaja. W rzeczywistości korzystano z masy jajecznej pasteryzowanej.

Publikacja nazw firm na stronach Inspekcji jest konsekwencją zmiany z 18 grudnia 2008 r. ustawy o jakości handlowej artykułów rolno spożywczych.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • ffff 06-08-2009, 09:34:
Około 12-15 tys / miesiąc
  • xxxx 02-08-2009, 19:45:
tylko tyle, ta inspekcja nic nie robi!!!!!!!!!!!! Ciekawe ile zarabia Pan Prezes???????

Zobacz wszystkie komentarze (2)

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 379) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH