REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Indonezja wspiera tradycyjną uprawę cukru

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 14-09-2008, 18:26

Władze indonezyjskie wprowadziły specjalny program zezwalający rafineriom skupowanie cukru kokosowego w celu dalszego przetworzenia. Intencją władz jest nie tylko wspieranie lokalnego rolnictwa, ale także utrzymanie tradycyjnych metod produkcyjnych - podaje FAMMU/FAPA.

REKLAMA

W Indonezji ciągle produkowany jest tradycyjną metodą cukier kokosowy. Dwa razy dziennie rolnicy na wyspie Jawa nacinają palmę kokosową u jej szczytu i zbierają lepki sok. Ten sok jest później gotowany aż do zgęstnienia. Następnie jest on przelewany do specjalnych form zrobionych z łupin orzecha kokosowego i pozostawiony do wystygnięcia. Gotowy produkt jest ciemny i ma postać bryłek.

Cukier kokosowy z pewnością nie ma szans na wygranie z cukrem trzcinowym, ale dla wielu rolników na Jawie jest jedynym źródłem utrzymania - informuje FAMMU/FAPA.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 274) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH