Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Indonezja wspiera tradycyjną uprawę cukru

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 14-09-2008, 18:26

Władze indonezyjskie wprowadziły specjalny program zezwalający rafineriom skupowanie cukru kokosowego w celu dalszego przetworzenia. Intencją władz jest nie tylko wspieranie lokalnego rolnictwa, ale także utrzymanie tradycyjnych metod produkcyjnych - podaje FAMMU/FAPA.

W Indonezji ciągle produkowany jest tradycyjną metodą cukier kokosowy. Dwa razy dziennie rolnicy na wyspie Jawa nacinają palmę kokosową u jej szczytu i zbierają lepki sok. Ten sok jest później gotowany aż do zgęstnienia. Następnie jest on przelewany do specjalnych form zrobionych z łupin orzecha kokosowego i pozostawiony do wystygnięcia. Gotowy produkt jest ciemny i ma postać bryłek.

Cukier kokosowy z pewnością nie ma szans na wygranie z cukrem trzcinowym, ale dla wielu rolników na Jawie jest jedynym źródłem utrzymania - informuje FAMMU/FAPA.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 133) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH