Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Inspektorzy sprawdzili jakość wódek. Ponad 8 proc. ma niewłaściwe parametry

  • Autor: IJHARS/portalspozywczy.pl
  • Data: 11-05-2010, 18:59
Inspektorzy sprawdzili jakość wódek. Ponad 8 proc. ma niewłaściwe parametry

Analiza wyników bieżącej kontroli napojów spirytusowych oraz kontroli przeprowadzonych w poprzednich latach wskazuje, że nadal występują przypadki wprowadzania do obrotu napojów spirytusowych niewłaściwie oznakowanych, a także nie spełniających wymagań fizykochemicznych - informuje w komunikacie Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Kontrolą w zakresie wymagań fizykochemicznych objęto jedną kategorię napoju spirytusowego - wódkę, natomiast w zakresie prawidłowości znakowania objęto różne kategorie napojów spirytusowych znajdujących się w magazynach kontrolowanych podmiotów gospodarczych, tj.: wódkę, wódkę smakową, brandy, gin, gin destylowany, likier, likier jajeczny, napój spirytusowy gorzki, okowitę zbożową, whisky, a także alkohol etylowy rolniczy.

Wyniki przeprowadzonej kontroli wskazują, iż najwięcej nieprawidłowości w zakresie spełnienia wymagań jakości handlowej napojów spirytusowych, dotyczyło sposobu znakowania. Stwierdzono, że niezgodnie z wymaganiami obowiązujących przepisów oznakowanych było 17,6 proc. skontrolowanych partii, co może świadczyć o nieznajomości przepisów lub nieprawidłowej ich interpretacji oraz celowym wprowadzaniu konsumenta w błąd.

Mniejszy udział nieprawidłowości stwierdzono w zakresie parametrów fizykochemicznych, które dotyczyły 8,1 proc. skontrolowanych partii wódek. Niezgodności dotyczyły zawyżonej zawartości metanolu oraz zawyżonej zawartości pozostałość suchej masy po odparowaniu. Wystąpienie powyższych nieprawidłowości może świadczyć o użyciu do produkcji wódek alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego o niewłaściwej jakości, a także o zanieczyszczeniu produkowanych wódek pozostałościami po wcześniej produkowanych wyrobach alkoholowych.

Porównując wyniki bieżącej kontroli z wynikami kontroli przeprowadzonych w 2004 i 2006 roku stwierdzono pogorszenie jakości handlowej napojów spirytusowych w zakresie parametrów fizykochemicznych w odniesieniu do wyników badań laboratoryjnych z 2006 roku.

IJHARS stwierdził też niewielkie pogorszenie jakości w zakresie znakowania napojów spirytusowych. Inspekcja zapowiada prowadzenie dalszych kontroli jakości handlowej napojów spirytusowych ze szczególnym uwzględnieniem prawidłowości znakowania, jak również zakresu i poziomu deklarowanych przez producentów parametrów fizykochemicznych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 973) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH