Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Jakość a cena. Wyzwania branży spożywczej

  • Autor: artykuł sponsorowany
  • Data: 08-09-2010, 11:55
Jakość a cena. Wyzwania branży spożywczej

Wywiad z ekspertem TÜV Rheinland Polska panem drem Zbigniewem Oczadły

W ostatnim czasie polscy przedsiębiorcy coraz częściej zwracają uwagę na kwestię usprawnienia produkcji. Z jakimi problemami w tej dziedzinie najczęściej borykają się firmy z branży spożywczej?

Trudno tutaj o uogólnienia. Każda firma, w zależności od rodzaju działalności i specyfiki, napotyka inne utrudnienia. Dobrym przykładem na pokazanie typowych dla danej gałęzi problemów jest przetwórstwo owoców i warzyw. W tym przypadku niezwykle ważnym zagadnieniem jest odpowiednie przechowywanie surowców sezonowych. Warunki magazynowania mają bezpośrednie przełożenie na jakość surowca użytego w procesie technologicznym, a co za tym idzie na cechy produktu gotowego. To poważne wyzwanie dla branży, aby proces ten przebiegał w sposób optymalny. Jeżeli miałbym wyodrębnić problem, który mógłby w jakimś stopniu dotyczyć całej branży,to wskazałbym na ogromne trudności wejścia i konkurowania polskich przedsiębiorstw na rynkach międzynarodowych. Wymagania w stosunku do parametrów jakościowych stale rosną, a czynnikiem konkurowania niejednokrotnie pozostaje cena wyrobów.

Na ile optymalizacja organizacji i zarządzania jest procesem uniwersalnym, a w jakim stopniu nabiera cech indywidualnych, dostosowanych do konkretnej gałęzi czy producenta?

Zawsze i zdecydowanie jest to proces stricte powiązany z gałęzią produkcji. Ponadto bardzo duże znaczenie mają również indywidualne cechy danego producenta. Te dwa czynniki odgrywają tutaj istotną rolę. Inaczej bowiem będzie wyglądało usprawnienie procesów produkcji w małym zakładzie przetwórczym, a inaczej w dużej organizacji, posiadającej kilka nowoczesnych linii produkcyjnych. Dlatego też z punktu widzenia przedsiębiorcy bardzo istotne jest, aby decydując się na usprawnienia w firmie korzystać ze wsparcia ekspertów w tej dziedzinie, posiadających szeroką wiedzę z zakresu technologii produkcji oraz zarządzania i ekonomii. Optymalizacja procesu produkcji powinna być prowadzona wielowymiarowo oraz musi zostać poprzedzona wnikliwą analizą funkcjonowania przedsiębiorstwa.

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 138) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH