Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Karmel i napoje cola przedmiotem ataków w USA. ABA odpowiada: To taktyka psychozy i zastraszania

  • Autor: Adam Bogacz dla portalspozywczy.pl
  • Data: 21-02-2011, 13:16
Karmel i napoje cola przedmiotem ataków w USA. ABA odpowiada: To taktyka psychozy i zastraszania
fot. tvn24

Karmel to bardzo ważny składnik napojów cola, o tym wie prawie każdy. Producenci napojów zostali w ubiegłym tygodniu zszokowani apelem organizacji Center for Science in the Public Interest (CSPI) do Food & Drug Administration o zakazanie stosowania karmelu.

CSPI uważa, w oparciu o badania różnych agencji, w tym rządowych o zakazanie używania karmelu zawierającego 2 składniki: 2-metyloimizadol (2-MI) i 4-metyloimidazol (4-MI). Powołując się na różne badania CSPI twierdzi, że wymienione dwa składniki mają właściwości rakotwórcze i mogą powodować zachorowania na raka wątroby, płuc, tarczycy i białaczkę, ponieważ badania przeprowadzone między innymi przez National Toxicology Program (oddział National Institute of Environmental Health Science) wykazały, że takie działania obu składników wystąpiły w badaniach nad myszami i szczurami.

CSPI dowodzi, że przy produkcji karmelu producenci tego barwnika stosują reakcję cukru z amoniakiem i siarczynami w wysokiej temperaturze i pod wysokim ciśnieniem, a to powoduje tworzenie się obu w/w składników.

W USA (również w Polsce) są dopuszczone cztery rodzaje karmelu; do produkcji Carmel III (u nas klasa 3 - E150c) używany jest amoniak, ale nie używane są siarczyny. Natomiast Carmel IV (u nas klasa 4 - E150d) jest produkowany z udziałem zarówno amoniaku, jak również siarczynów. I ten właśnie karmel znajduje zastosowanie w produkcji napojów cola.

Badania University of California wykazały znaczącą obecność 4-metyloimidazolu w 5 markach napoju cola. Jest to więc potężny atak na przemysł napojów gazowanych, w którym napoje cola są podstawą od ponad 100 lat.

Natychmiast zareagowało American Beverage Association zarzucając CSPI stosowanie "taktyki psychozy i zastraszania". Ponadto ABA zwróciło uwagę, że żadna ze światowych organizacji zajmujących się bezpieczeństwem żywności, w tym FDA, nigdy nie stwierdziła, że 4-metyloimidazol (4-MI) ma właściwości rakotwórcze w przypadku ludzi. ABA zauważa, że wniosek CSPI jest kolejna próbą zastraszania konsumentów przez organizację znaną od lat z atakowania przemysłu spożywczego, w tym producentów napojów.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (25 610) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH