Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Karmel i napoje cola przedmiotem ataków w USA. ABA odpowiada: To taktyka psychozy i zastraszania

  • Autor: Adam Bogacz dla portalspozywczy.pl
  • Data: 21-02-2011, 13:16
Karmel i napoje cola przedmiotem ataków w USA. ABA odpowiada: To taktyka psychozy i zastraszania
fot. tvn24

Karmel to bardzo ważny składnik napojów cola, o tym wie prawie każdy. Producenci napojów zostali w ubiegłym tygodniu zszokowani apelem organizacji Center for Science in the Public Interest (CSPI) do Food & Drug Administration o zakazanie stosowania karmelu.

CSPI uważa, w oparciu o badania różnych agencji, w tym rządowych o zakazanie używania karmelu zawierającego 2 składniki: 2-metyloimizadol (2-MI) i 4-metyloimidazol (4-MI). Powołując się na różne badania CSPI twierdzi, że wymienione dwa składniki mają właściwości rakotwórcze i mogą powodować zachorowania na raka wątroby, płuc, tarczycy i białaczkę, ponieważ badania przeprowadzone między innymi przez National Toxicology Program (oddział National Institute of Environmental Health Science) wykazały, że takie działania obu składników wystąpiły w badaniach nad myszami i szczurami.

CSPI dowodzi, że przy produkcji karmelu producenci tego barwnika stosują reakcję cukru z amoniakiem i siarczynami w wysokiej temperaturze i pod wysokim ciśnieniem, a to powoduje tworzenie się obu w/w składników.

W USA (również w Polsce) są dopuszczone cztery rodzaje karmelu; do produkcji Carmel III (u nas klasa 3 - E150c) używany jest amoniak, ale nie używane są siarczyny. Natomiast Carmel IV (u nas klasa 4 - E150d) jest produkowany z udziałem zarówno amoniaku, jak również siarczynów. I ten właśnie karmel znajduje zastosowanie w produkcji napojów cola.

Badania University of California wykazały znaczącą obecność 4-metyloimidazolu w 5 markach napoju cola. Jest to więc potężny atak na przemysł napojów gazowanych, w którym napoje cola są podstawą od ponad 100 lat.

Natychmiast zareagowało American Beverage Association zarzucając CSPI stosowanie "taktyki psychozy i zastraszania". Ponadto ABA zwróciło uwagę, że żadna ze światowych organizacji zajmujących się bezpieczeństwem żywności, w tym FDA, nigdy nie stwierdziła, że 4-metyloimidazol (4-MI) ma właściwości rakotwórcze w przypadku ludzi. ABA zauważa, że wniosek CSPI jest kolejna próbą zastraszania konsumentów przez organizację znaną od lat z atakowania przemysłu spożywczego, w tym producentów napojów.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 746) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH