Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Kawa może pomóc chorym na Parkinsona

  • Autor: PAP
  • Data: 06-08-2012, 09:22

Kofeina może łagodzić problemy z ruchem u osób dotkniętych chorobą Parkinsona - wynika z opublikowanych badań naukowców z kanadyjskiego uniwersytetu McGill.

Jak podał uniwersytet w swoim komunikacie prasowym, prowadzono już badania dowodzące, że u osób, które piją kawę, jest mniejsze ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona. Aż do badania przeprowadzonego w Kanadzie nikt nie zastanawiał się jednak nad klinicznym zastosowaniem takich obserwacji. "To jest jedno z pierwszych badań pokazujących korzystny wpływ kofeiny na problemy ruchowe chorych na parkinsona" - powiedział cytowany w komunikacie dr Ronald Postuma, główny autor badania, profesor medycyny na wydziale neurologii i neurochirurgii uniwersytetu McGill.

Kofeina, którą można znaleźć w kawie, herbacie czy wielu napojach, działa na ośrodkowy układ nerwowy oraz układ sercowo-naczyniowy pobudzająco i czasowo zmniejszając poczucie zmęczenia.

"Chcemy odkryć, jak kofeina może wpływać na ospałość i ruchowe symptomy choroby Parkinsona, takie jak powolność ruchów, sztywność mięśni, drżenie i utratę równowagi" - dodał Postuma.

W badaniu, którego opis publikuje właśnie pismo "Neurology", wydawane przez American Academy of Neurology, uczestniczyło 61 osób z chorobą Parkinsona. Grupa kontrolna otrzymywała placebo, zaś druga grupa - 100 mg kofeiny dwa razy dziennie przez trzy tygodnie, a potem 200 mg kofeiny przez kolejne trzy tygodnie. To mniej więcej tyle, co 2 i 4 filiżanki kawy dziennie.

Osoby, którym podawano kofeinę, doświadczyły poprawy możliwości ruchowych. Stąd też badacze chcą dalej prowadzić obserwację wpływu kofeiny w dłuższych okresach.

Niemniej już teraz dr Postuma sądzi, że lekarze powinni rozważać podawanie kofeiny jako suplementu w leczeniu chorych.

Nie wiadomo jeszcze, dlaczego kofeina działa na parkinsonizm. Postuma cytowany przez dziennik "The Globe and Mail" przypuszcza, że kofeina zwiększa działanie obecnej w mózgu dopaminy - choroba Parkinsona to skutek obumierania tych komórek w mózgu, które produkują dopaminę.

Badanie, które sfinansowały Canadian Institutes of Health Research i Webster Foundation, prowadzili naukowcy z McGill University, Toronto Western Hospital i brazylijskiego Pontifical Catholic University w Paranie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 520) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH