REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Kawa może spowalniać rozwój wirusowego zapalenia wątroby typu C

  • Autor: PAP
  • Data: 24-10-2009, 19:28

Wypijanie minimum trzech filiżanek kawy dziennie spowalnia rozwój wirusowego zapalenia wątroby typu C i zmniejsza ryzyko powikłań tej choroby - wynika z najnowszych amerykańskich badań, o których informuje pismo "Hepatology".

REKLAMA

Wypijanie minimum trzech filiżanek kawy dziennie spowalnia rozwój wirusowego zapalenia wątroby typu C i zmniejsza ryzyko powikłań tej choroby - wynika z najnowszych amerykańskich badań, o których informuje pismo "Hepatology".

WZW C jest wywoływane przez wirusa HCV (wirus zapalenia wątroby typu C). Według szacunków Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), na chorobę tę cierpi ok. 3 proc. światowej populacji - co najmniej 170 mln osób. Co roku HCV zakaża się 3-4 mln osób, a u 70 proc. infekcja przechodzi w przewlekłą chorobę, która może doprowadzić do rozwoju marskości wątroby lub raka tego narządu.

Aby temu zapobiec, WZW C powinno być wykryte wcześnie (przy pomocy testów na przeciwciała przeciw HCV) i wcześnie leczone. Wiadomo jednak, że leki przeciwwirusowe nie u wszystkich dają dobre efekty. Na razie nie ma też szczepionki przeciw HCV.

Naukowcy z amerykańskiego Narodowego Instytutu ds. Badań nad Rakiem przebadali 766 pacjentów, u których z powodu WZW C doszło do mostkowego włóknienia wątroby lub marskości i u których klasyczne leki przeciwwirusowe (pegylowany interferon alfa oraz rybowiryna) nie odniosły sukcesu.

Na początku badania, wśród pacjentów zebrano dane na temat częstości i ilości spożywanej kawy oraz czarnej i zielonej herbaty w ostatnim roku.

Przez kilka kolejnych lat stan zdrowia pacjentów był kontrolowany co 3 miesiące. Zbierano dane na temat wystąpienia wodobrzusza, tempa rozwoju choroby i zwłóknienia wątroby, uszkodzenia mózgu i układu nerwowego, pojawienia się raka wątrobokomórkowego lub innego powikłania WZW C oraz na temat zgonów związanych z chorobą. Po upływie 1,5 roku oraz 3,5 lat pobrano biopsje do oceny stadium rozwoju WZW C.

Okazało się, że pacjenci, którzy dziennie wypijali 3 lub więcej filiżanek kawy mieli o 53 proc. niższe ryzyko progresji choroby i wystąpienia któregoś z powikłań w porównaniu z chorymi, którzy kawy nie pili wcale.

Nie zaobserwowano, by herbata - czarna lub zielona - miała podobne ochronne działanie. Choć jej spożycie wśród pacjentów było dość niskie.

"Biorąc pod uwagę dużą liczbę osób zakażonych wirusem HCV na świecie, bardzo istotne jest zidentyfikowanie czynników, od których zależą postępy choroby, zwłaszcza tych, na które mamy wpływ" - komentuje prowadzący badania dr Neal Freedman.

Zdaniem badacza, wyniki uzyskane przez jego zespół wskazują, że pacjenci z WZW C, u których nie zadziałały tradycyjnie stosowane leki mogą odnieść korzyść z picia kawy. Dr Freedman podkreśla jednak, że obserwacji tej nie można odnosić do zdrowszej populacji

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (10 004) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH