Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Kolejne zalety czerwonego wina

  • Autor: Gazeta Wyborcza
  • Data: 06-10-2008, 17:54

Umiarkowane picie czerwonego wina może obniżać ryzyko zachorowania na raka płuc u mężczyzn - piszą amerykańscy naukowcy w piśmie "Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention".

Producenci wina obawiają się, że nazwa Tricastin jest kojarzona przede wszystkim z elektrownią atomowąUczeni analizowali dane o 84 tys. mężczyzn w wieku między 45 a 69 lat pochodzące z komputerów amerykańskiego systemu opieki zdrowotnej. 210 z nich zachorowało na raka płuc w badanym okresie od 2000 do 2003 r. Z analizy wynika, że picie jednego kieliszka czerwonego wina w miesiącu średnio obniża ryzyko zachorowania na raka płuc o 2 proc. To niewiele, ale u osób palących papierosy wypicie jednego do dwóch kieliszków czerwonego wina dziennie zmniejszało ryzyko raka płuc aż o 60 proc. Podobnych korzyści nie dawało białe wino, piwo czy wódka.



Źródło: Gazeta Wyborcza Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 228) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH