Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Kompania Piwowarska będzie serwować piwo prosto z tanków

  • Autor: pr/portalspozywczy.pl
  • Data: 21-03-2012, 21:19

Świeże piwo serwowane prosto z dużych tanków wprowadza marka piwa Tyskie, należąca do Kompanii Piwowarskiej. Metodę, która podbiła puby i restauracje m.in. w Czechach czy Holandii, Tyskie wprowadzi głównie w Polsce południowej.

Celem działań jest wzmocnienie postrzegania jakości piwa serwowanego w pubach na wartym ponad 250 mld złotych rynku gastronomicznym.

Udział piwa w ogólnej sprzedaży w gastronomii (zarówno w lokalach prowadzących sprzedaż przez cały rok, jak i w sezonie) wynosi obecnie 20 proc. i jest stabilny. Tylko w 2011 roku lokale gastronomiczne, w tym puby sprzedały piwo za ponad 5 miliardów złotych - aż o 12 proc. więcej niż w 2006 roku. Obecnie marka Tyskie ma średnio 18 proc. wartości sprzedaży piwa w lokalach gastronomicznych, zaś cała Kompania Piwowarska produkująca Tyskie posiada ponad 47 proc. udziałów w kanale gastronomicznym.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (4)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Piwosz 01-04-2012, 17:50:
Piwo z minicysterny - zbiornika ok 500 l to nie nowość.
Spotkałem się z taką formą sprzedaży w krajach Skandynawskich w latach 80 -tych.
Taki sposób wymaga specjalnych cystern samochodowych, odpowiedniej instalacji w lokalach i możliwości podjazdu do lokalu.
Jeżeli przetłaczanie piwa z cysterny do minicysterny w lokalu odbywać sie będzie za pomocą długiego, brudnego, zapowietrzonego węża to dziękuje za takie piwo. Wymagany więc będzie wysoki poziom higieny wszystkich urządzeń oraz nalewaka piwa. Piwo musi być sprzedane bardzo szybko bo im świeższe tym lepsze.
Powodzenia pomysłodawcom.
  • polskojęzyczny 22-03-2012, 13:11:
Oczywiście chodziło mi o "świadczy o poziomie", przepraszam za pomyłkę. A zamiast pisać "prosto z tanków" to lepiej byłoby napisać po polsku - prosto z pojemników". Taka dygresja - tank up znaczy po angielsku - nachlać się, zalać. Może o to właśnie chodzi, że piwo będzie serwowane bezpośrednio z beczek, pojemników, tak aby nachlać się, zalać i paść trupem. Trochę to kłóci się z ostatnim newsem/wiadomością, że KP chce uczyć Polaków, kultury picia. Walenie piwa prosto z beczki na umór, oto "kultura picia" wg. SABMiller.
  • er 22-03-2012, 10:27:
popieram polskojęzycznego

Zobacz wszystkie komentarze (4)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 983) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 268)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH