Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Kompania Piwowarska liczy na zyski z gastronomii. Wprowadza nowe rozwiązania dla lokali

  • Autor: PM, portalspozywczy.pl
  • Data: 24-01-2013, 11:35
Kompania Piwowarska liczy na zyski z gastronomii. Wprowadza nowe rozwiązania dla lokali
fot. KP SA

Nowe rozwiązanie w gastronomii - świeże piwo serwowane prosto ze specjalnych tanków - wprowadza na ogólnopolski rynek marka piwa Tyskie. Po sukcesie na południu Polski, Kompania Piwowarska SA zdecydowała się na zainstalowanie tanków w restauracjach zlokalizowanych w największych miastach w całym kraju, zaczynając od Warszawy.

Nowa metoda serwowania piwa bezpośrednio z kilkusetlitrowych tanków umożliwia napicie się piwa zaledwie kilka godzin po jego wyprodukowaniu.

Jak zaznaczają przedstawiciele KP SA, pomysł zrodził się podczas obserwacji tradycji i kultury picia piwa w Czechach czy Holandii.

- Upowszechniając tanki chcemy wspierać kulturę picia piwa w naszym kraju, a ponadto - odpowiadając na potrzeby konsumentów - zadbać o jeszcze wyższe standardy i jakość lanego piwa w gastronomii. Na początek wprowadziliśmy to rozwiązanie w wybranych lokalach na południu Polski. Obecnie poszerzamy liczbę lokali z Tyskim z tanka, uwzględniając największe polskie miasta - tłumaczy Piotr Jurjewicz, wiceprezes ds. marketingu w Kompanii Piwowarskiej SA.

Piwo z tanka charakteryzuje maksymalnie skrócony system dystrybucji oraz innowacyjny system przechowywania i rozlewania. Świeże piwo wyprodukowane w browarze przelewane jest do samochodu-cysterny, który transportuje je jeszcze tego samego dnia bezpośrednio do pubów. Tam piwo przetłaczane jest do stalowych pojemników - tanków. Przez cały ten czas piwo nie ma kontaktu z tlenem ani dwutlenkiem węgla. Dzięki skróceniu drogi piwa z browaru do punktu sprzedaży, Tyskie z tanka nie traci swoich walorów, ale ma krótki termin przydatności do spożycia - do 14 dni od otwarcia tanka. Tyskie z tanka jest mniej nagazowane niż tradycyjne - dostępne dotąd w gastronomii - i ma nieco łagodniejszy smak, a także utrzymywane jest w stałej temperaturze: 4-6 stopni. Jest ono chłodzone przez cały łańcuch dystrybucji - od browaru aż do kufla.

Świeże piwo, prosto z browaru serwowane jest już w dwóch lokalach na terenie Warszawy: Dubrovniku przy ul. Nowogrodzkiej 22 oraz w Multipubie, przy al. Solidarności 68A.

Jak uzasadniają przedstawiciele KP SA, nowy system dystrybucji odniósł sukces wśród konsumentów południu Polski. Tam Tyskie z tanków trafiło do 23 lokali - m.in. do czterech pubów we Wrocławiu, trzech w Krakowie, sześciu w Tychach. Od marca 2012 klienci lokali z tankami wypijają tam średnio 3 l piwa z tanka tygodniowo, co łącznie dało już ok. 5000 hl. W lokalach, w których zdecydowano się to rozwiązanie sprzedaż piwa wzrosła o ok. 10 proc.

Wartość piwa sprzedanego na rynku gastronomicznym w 2012 r. wynosiła ok. 5,2 mld zł, czyli o 3 proc. więcej niż w roku 2011. Liderem jest Kompania Piwowarska SA, która ma ona 45 proc. udziałów w rynku gastronomicznym. Sama marka Tyskie posiada 38 proc. wartości sprzedaży w gastronomii i 36 proc. pod względem wolumenu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (6)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Barman 02-02-2013, 13:27:
Kolejny nie wypał, młodzież jest zapatrzona w picie z butelki bo to jest trendy na dzień dzisiejszy a nie na picie piwa z jakichkolwiek kegów, więc możecie sobie pomarzyć o sukcesie ;)
  • dede 27-01-2013, 11:30:
Zapraszam do skosztowania a nie krytykowania dla zasady. jak dla mnie Najlepsze PIWO jakie piłem od lat. Nie zamierzam tu robić kryptoreklamy Tyskiego, ale trzeba przyznać że jest pyszne, bez względu na wszystkie złośliwości. To Fakt
  • Czepialski 26-01-2013, 14:49:
" Przez cały ten czas piwo nie ma kontaktu z tlenem ani dwutlenkiem węgla. " - w cysternach lub instalacji macie próżnię?

"Dzięki skróceniu drogi piwa z browaru do punktu sprzedaży, Tyskie z tanka nie traci swoich walorów" - czyli w każdym innym opakowaniu traci walory. Rozumiem, że w tych pozostałych sprzedajecie szajs?

"Jest ono chłodzone przez cały łańcuch dystrybucji - od browaru aż do kufla" - cysterny mają instalacje chłodniczą?

"wypijają tam średnio 3 l piwa z tanka tygodniowo" - to pomyłka dziennikarska czy rzeczywistość? ;)

Zobacz wszystkie komentarze (6)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 288) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH