Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Kompania Piwowarska ogranicza zużycie wody

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 09-11-2011, 19:26

Kompania Piwowarska ograniczyła zużycie wody o 5 milionów hektolitrów przy jednoczesnym zmniejszeniu ilości odprowadzanych ścieków o 400 tysięcy metrów.

Najnowsze dane z ostatnich 12 miesięcy działalności firmy pokazuje opublikowany we wtorek raport. Polityka środowiskowa w zakresie gospodarowania zasobami należy do 10 priorytetów firmy, która od lat wytrwale promuje odpowiedzialność, jako klucz do biznesowego sukcesu połączonego ze społeczną akceptacją.

- Za każdym z priorytetów kryją się konkretne liczby. Jesteśmy wyjątkowo dumni z ograniczenia zużycia wody, która w naszym rozumieniu jest dobrem dziedziczonym, nie produktem handlowym. Wybijamy się w tym zakresie na tle całej grupy SABMiller. Jednocześnie pomnażamy nakłady na inwestycje, takie jak redukcja odprowadzanych ścieków. W 2010 to już kwota ponad 3 milionów złotych. Suma łącznych darowizn w związku z prowadzonymi przez nas inicjatywami i programami społecznymi wyniosła pond 860 tysięcy złotych. Zatrudniamy ponad 3 tysiące osób - ale poprzez naszą działalność pomagamy stworzyć w całej gospodarce ponad 60 tysięcy miejsc pracy - wylicza Paweł Kwiatkowski, dyrektor ds. korporacyjnych w Kompanii Piwowarskiej.

- Wbrew pozorom to jednak nie te liczby stanowią o tym, czy firma jest odpowiedzialnym obywatelem społeczności, w której funkcjonuje. Na to składają się przede wszystkim cechy, które cenimy u ludzi i powinniśmy cenić w przedsiębiorstwach: uczciwość, szacunek dla otoczenia, przestrzeganie reguł współżycia społecznego i tworzenie najwyższych standardów na każdym etapie działalności - dodaje Kwiatkowski.

Jednym z takich standardów jest przejrzystość i jasna polityka informacyjna. Firmom stawiane są coraz wyższe wymagania, a jednym z nich jest publikowanie raportów dotyczących zrównoważonego rozwoju. Ostatni obejmuje rok finansowy F11 - od kwietnia 2010 do marca 2011.

Innym jest tożsama ze światowymi wytycznymi GRI (Global Reporting Initiative) matryca służąca zarządzaniu, ocenie prowadzonych działań - Sustainability Assessment Matrix. Wyniki w poszczególnych obszarach raportowania są monitorowane co pół roku na tzw. „5 stopniach", także w porównaniu z innymi rynkami na których funkcjonuje SABMiller.

- Może się wydawać, że publikowanie co roku raportów jest przejawem mechanicznego działania dużej firmy - mówi Małgorzata Walędzińska-Półtorak, kierownik ds. zrównoważonego rozwoju w Kompanii Piwowarskiej. - Dzięki publikowaniu kolejnych raportów można jednak w syntetycznej, zunifikowanej formie, zgodnej z międzynarodowymi standardami, podawać konkretne informacje. To z kolei pozwala śledzić postępy firmy na polu społecznej odpowiedzialności i rozliczać ją ze skuteczności podejmowanych działań - podsumowuje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 340) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH