Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Koniec słodzenia, czyli przepisy unijne o jakości soków

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 01-06-2012, 18:55
Koniec słodzenia, czyli przepisy unijne o jakości soków
Małgorzata Paluch, Szef Departamentu Prawa Farmaceutycznego i Żywnościowego, Kancelaria Prawna Chałas i Wspólnicy

27 kwietnia 2012 roku została opublikowana Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 19 kwietnia 2012 roku zmieniająca Dyrektywę Rady 2001/112//WE odnoszącą się do soków owocowych i niektórych podobnych produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi. Nowe przepisy wprowadzają nowe wymogi dotyczące składu i kwestii słodzenia soków owocowych - powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl Małgorzata Paluch, Szef Departamentu Prawa Farmaceutycznego i Żywnościowego, Kancelaria Prawna Chałas i Wspólnicy.

Założeniem zmiany przepisów, jest ochrona interesów konsumenta, jak również ujednolicenie przepisów dotyczących produkcji, składu i etykietowania soków, w celu poprawienia swobodnego przepływu tych produktów w ramach wspólnego rynku i dostosowania zmian legislacyjnych do postępu technicznego.

Zmiana przepisów dyrektywy rodzi szereg obowiązków po stronie podmiotów z branży spożywczej. W szczególności chodzi tu o obowiązki informacyjne. Wykreślono zapis wskazujący, że nazwy soków owocowych słodzonych cukrami, zawierają zwrot „słodzony" lub z „dodatkiem cukru" wraz ze wskazaniem ilości dodanego cukru. Taka zmiana nie wynika z pogorszenia jakości informacji dla konsumenta, a jedynie z faktu, że soki owocowe zgodnie z treścią dyrektywy nie mogą już zawierać innych cukrów niż cukry naturalnie występujące.

W okresie przejściowym firmy z branży spożywczej będą stosować w stosunku do konsumentów specjalne oznaczenia, że po okresie 18 miesięcy, który stanowi dla państw członkowskich czas na wdrożenie dyrektywy, nie będzie możliwe wprowadzanie do obrotu soku z dodatkiem cukru. Podobnych informacji o ilości dodanego cukru nie będzie zawierało opakowanie soku zagęszczonego, nieprzeznaczonego dla konsumenta finalnego.

Wprowadzenie zakazu dodatku cukru do soków uniemożliwia dalsze stosowanie oświadczenia „bez dodatku cukru", zgodnie z Rozporządzeniem 1924/2006 w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności. Wprowadzono jednak możliwość informowania przez określony czas konsumentów na opakowaniu soków, że wszystkie soki owocowe nie zawierają dodatku cukru.

Z istotnych zmian objęto również wymaganiami dyrektywy także sok i nektar pomidorowy. Pomidory zostały włączone więc do grupy owoców, do których stosuje się wymagania dyrektywy.
Nieznacznie został zmieniony zapis, że w przypadku soku z jednego, konkretnego owocu musi on być dokładnie określony. W sytuacji natomiast gdy sok składa się z więcej niż trzech owoców wówczas nazwa określana jest jako sok z kilku owoców.
 
Obowiązek wdrożenia przepisów dyrektywy „sokowej" i przepisy przejściowe

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • blogkupca.pl 01-06-2012, 19:48:
To już wiem skąd Pawiński ma rozwolnienie. Ratuj się kto może,, będzie cholernie drogo!

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 306) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH