REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Konsumpcja piwa rośnie. Browary zmodyfikowały asortyment

  • Autor: PAP
  • Data: 09-04-2012, 16:48

Piwo obok frytek i muli to belgijska specjalność, można wręcz powiedzieć - narodowy napój, ale od 25 lat konsumpcja tego trunku malała. W 2011 roku znowu wzrosła: przeciętny Belg wypił 79,5 litrów piwa - ogłosiła federacja belgijskich browarów.

REKLAMA

Zmiana tendencji spadkowej została przyjęta z ogromnym zadowoleniem przez belgijskie browary. W 2010 roku przeciętny Belg wypił 78 litrów piwa, podczas gdy w 1999 roku 100 litrów, a w 1989 roku aż 121 litrów rocznie.

Ten wzrost - jak ocenia federacja - to zasługa przede wszystkim piw specjalnych, np. z dodatkiem owoców. Belgia słynie też z rodzinnych browarów, które mogą poszczycić się kilkusetletnim doświadczeniem. W kraju działa ponad 100 takich browarów. Wbrew obiegowej opinii najstarsze piwa to wcale nie te wytwarzane w zakonach trapistów, ale właśnie w rodzinnych browarach, gdzie pasję do piwa przekazywano z pokolenia na pokolenie. Znajdują się one zarówno w północnej Flandrii (Bavik, Bosteels, Het Anker, De Koninck), jak i w południowej Walonii (Dupont, Dubuisson, Silly). Najstarszy wśród nich browar Roman istnieje od 500 lat.

W Belgii cały czas przybywa nowych gatunków piwa. Ostatnim, który odniósł sukces, jest gatunek piwa z cykorii (typu lager) zawierający 8 proc. alkoholu. Aby go spróbować, amatorzy złotego trunku muszą udać się do flamandzkiej Brabancji, do browaru Hof ten Dormaal. Browar jest wyjątkowy, ponieważ znajduje się w gospodarstwie całkowicie ekologicznym, gdzie nic nie jest marnowane, a energię produkuje się na miejscu. Aż 90 proc. dotychczasowej produkcji (ok. 6 tys. litrów) przeznaczono na eksport do Stanów Zjednoczonych.

Belgijskie piwo cieszy się bowiem doskonałą reputacją za granicą, a zwłaszcza w USA. Od 2006 roku eksport belgijskiego piwa przewyższa rodzimą konsumpcję. W 2011 roku z 18 mln hektolitrów wyprodukowanego piwa aż 58 proc. trafiło za granicę. Większość browarów eksportuje głównie do USA, gdzie rośnie też zainteresowanie piwami specjalnymi i tradycyjnymi (craft beer), produkowanymi przez małe browary. W jednym z pubów w Filadelfii można zamówić wyłącznie piwo belgijskie - w karcie jest 150 gatunków.

Belgijskim fenomenem jest też stosunkowo niska cena piwa, zwłaszcza w porównaniu z sąsiednimi krajami. Filiżanka herbaty czy kawy kosztuje w zwykłym barze belgijskim na ogół więcej niż piwo.

CENY HURTOWE

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (26 202) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH