Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Konsumpcja ryb w Polsce będzie rosła

Zdaniem ekspertów polska branża rybna ma duży potencjał rozwoju, czemu sprzyja poprawa koniunktury gospodarczej. W Polsce działa około 400 firm, które zajmują się przetwórstwem rybnym, z czego ponad 240 może eksportować swoje produkty do krajów UE i na rynki państw trzecich - informuje serwis handelnet.pl.

Latem sprzedaż w sklepach specjalistycznych oraz na stoiskach rybnych w supermarketach spada poniżej poziomu opłacalności. Zainteresowanie klientów rybami rośnie wraz ze spadkiem temperatur, osiągając najwyższy poziom przed świętami Bożego Narodzenia.

Według danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w 2008 r. spożycie ryb wzrosło o 4 procent do 13,5 kg rocznie na jednego obywatela. Spodziewane są dalsze wzrosty, na poziomie 5-10 procent. To jednak nadal niewiele, porównując choćby ze średnią europejską, czyli ponad 22 kg rocznie, nie mówiąc już o Japończykach, z których każdy zjada rocznie więcej niż 60 kg ryb i owoców morza.

W strukturze spożycia ryb i ich przetworów dominują gatunki morskie (69 procent). Najwięcej zjadamy mintajów i śledzi, ale chętnie też sięgamy po łososie, makrele, tuńczyki oraz szproty. Jedynym ważnym gospodarczo gatunkiem pochodzącym z połowów własnych (roczne połowy polskie przeznaczone dla polskiego przetwórstwa to około 120 tys. ton) są szproty bałtyckie. Pozostałe gatunki pochodzą z importu.

Najczęściej importowaną do Polski rybą morską jest łosoś.

Specjaliści z branży są jednak pewni, że tendencja wzrostowa spożycia ryb będzie się w Polsce utrzymywać (zdaniem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi europejski poziom konsumpcji powinniśmy osiągnąć po 2013 r.). W ostatnich latach zawdzięczamy ją głównie konsumpcji, sprowadzanych z Azji, pangi i tilapi. W ciągu trzech lat import tych ryb wzrósł do 100 tys. ton i był prawie 3-krotnie wyższy od całkowitej sprzedaży ryb słodkowodnych, pochodzących z krajowych gospodarstw rybackich.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

supermarket RSS ALERT    /    łosoś RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.82.99.169
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.