REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Kosmiczne ceny smażonych ryb

  • Autor: wp.pl
  • Data: 01-06-2012, 12:19

Ceny smażonych ryb w nadmorskich kurortach s kilkanaście razy droższe od surowych - informuje serwis wp.pl. Na przykład za kilogram smażonego dorsza trzeba zapłacić 73 zł, podczas gdy rybacy sprzedają go po 5,5 zł za kilogram.

REKLAMA

Być nad morzem i nie zjeść ryby to grzech. Tylko tu jest najświeższa i najsmaczniejsza. Jednak za dwie porcje fileta z dorsza, frytki i surówki trzeba zapłacić 85 złotych. Jeśli kogoś nie stać na taki wydatek, może próbować zadowolić się flądrą - 49 zł za kilogram lub płatem śledziowym - 35 zł za kilogram - czytamy w serwisie wp.pl.

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • technolog domorosły 10-06-2012, 14:58:
Panie technologu z branzy Ok, ale niestety to co mamy w smażalniach odbiega bardzo od produktu jakim jest filet z dorsza.
Po pierwsze to płat ze skórą (nie filet ) najczęściej z uchem i płatwa piersiową .Wiec proszę nie wprowadzać w błąd . Ponadto panierka trochę waży ostro nasiąka olejem .....
A z tymi zusami to lekka przesada . Większosc pracowników to młodzież sezonowa . Jeżeli juz to najnizszy zus i taka pensja. Ta cena to zwyczajnie chciwosc i swiadomość krótkiego sezonu . .... Takie realia
  • Świniarz 04-06-2012, 11:27:
NO to super - tak czy inaczej 300 procent marży. I nie ma się co dziwić że nad Bałtyk coraz mniej ludzi jeździ. Ponadto jaki zus/ koszty pracownicze/ Vat - przecież to wolna amerykanka . Urząd skarbowy tam nie zagląda - a jak zagląda to raz w miesiącu ;>)
  • Technolog 04-06-2012, 10:06:
Witam ,
Cena dorsza 5,5zl jest cenę dużego hurtu .W tej cenie kupuje producent ,który musi zrobić z tego fileta .Wlasnie filet jest w sprzedazy w smazalni .
Wydajność z 1 kg dorsza z głowa kręgosłupem
po 5,5 zł wynosi około 38% tak więc ze stu kilogramów dorsza po 5.5 zł producent uzyskuje 380 kg fileta reszt to odpad .Lekko licząc koszt samego surowca czyli fileta to około 15zl netto .Restaurator smazy fileta i kolejna strata około 30% cena wzrasta do około 22zl .
Należy dodać do tego koszty pracownicze ,ZUS ,podatek VAT ,koszty stałe przetworni plus zysk cena końcowa około 28zl .
Proszę o sprawdzenie technologiczne .
Pozdrawiam

Zobacz wszystkie komentarze (3)

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 484) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH