REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Latem konsumpcja piwa wynosi prawie dwie trzecie rocznej sprzedaży

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspozywczy.pl
  • Data: 16-04-2009, 10:29
Latem konsumpcja piwa wynosi prawie dwie trzecie rocznej sprzedaży

- Sprzedaż piwa w maju jest większa od średniej miesięcznej sprzedaży w roku o ok. 20 proc. W miesiącach kwiecień - wrzesień sprzedaż piwa wynosi prawie dwie trzecie całej sprzedaży rocznej - powiedziała serwisowi portalspozywczy.pl Katarzyna Wilczewska z Kompanii Piwowarskiej.

REKLAMA

- Piwo jest produktem, który wykazuje dość dużą sezonowość. Zdecydowanie najlepiej sprzedaje się w miesiącach letnich a także bezpośrednio przed i po sezonie. Trudno jednak wyznaczyć konkretną datę rozpoczęcia i zakończenia "sezonu na piwo". Tę datę wyznacza tak naprawdę pogoda. Sprzedaż piwa rośnie w okresie letnim, kiedy jest ciepło, jest sezon urlopowy. Na przestrzeni ostatnich lat zaobserwowaliśmy dodatkowo zjawisko rozciągania się sezonu sprzedaży piwa - nie kończy się on wraz z końcem lata, ale trwa jeszcze dłużej - nawet do końca października, oprócz tego zaczyna się także nieco wcześniej, tj. już w kwietniu - mówi Katarzyna Wilczewska.

Wiosną, a szczególnie latem klienci preferują piwa o mniejszej zawartości alkoholu oraz piwa smakowe. Zatem w portfelu marek rosną udziały takich piw jak Redd's, Gingers, Lech Free. Wśród opakowań w okresie letnim rośnie udział butelki, multipaków puszki i kegów. Natomiast w miesiącach kwiecień, maj i czerwiec szczególnie wyraźny jest wzrost udziału butelki bezzwrotnej.

- Przygotowania do sezonu letniego obejmują różne działania dotyczące spraw związanych m.in. z koniecznością dostarczenia niezbędnych opakowań i surowców do produkcji piwa, z zachowaniem odpowiedniej ilości i najwyższej jakości, we właściwym czasie i miejscu, przygotowaniem promocji np. konsumenckich naszych marek, przygotowaniem piwnych ogródków letnich, a także odpowiednie zaaranżowanie stoisk w sklepach. Takie działania podejmowane są na przestrzeni całego sezonu letniego. Przygotowania często trwają do ostatniej chwili, jednakże w kwietniu obowiązuje tzw. „stan letniej gotowości" - mówi Wilczewska.

Kompania Piwowarska rocznie może wyprodukować 17 mln hl piwa.

KOMENTARZE: (4)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • zdziwiony 22-04-2009, 15:15:
hmmm...
  • kiki 22-04-2009, 14:54:
co to jest????????????????
  • kaka 16-04-2009, 16:40:
untmcoc dyz o h in4 90 uki i o ??????????????

Zobacz wszystkie komentarze (4)

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 116) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH