REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Lokalne browary zyskują na popularności

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 24-11-2010, 12:04
Lokalne browary zyskują na popularności

Przeciętny Polak wypije w ciągu roku 180 kufli piwa. W okresie od kwietnia 2009 do marca 2010 Polacy wypili blisko 2,6 mld litrów tego trunku a w polskim handlu sprzedaż piwa dominuje nawet nad sprzedażą wódki. Ostatnio zyskami ze sprzedaży cieszą się lokalne browary, które zyskują na popularności. Co jest tego przyczyną?

REKLAMA

Polska jest piątym piwnym mocarstwem w Europie i dziesiątym na świecie. Według Panelu Handlu Detalicznego firmy badawczej Nielsen wartość sprzedaży piwa w okresie od kwietnia 2009 r. do marca 2010 r. wyniosła 13,4 mld zł, i chociaż spożycie piwa spada w porównaniu z poprzednimi latami, na rynku napojów alkoholowych zajmuje pierwsze miejsce. Nieskorzystanie wypada w tym aspekcie nawet sprzedaż wódki, która wygenerowała zysk w wysokości około 10 mld zł, a wina tylko 1,7 mld zł.

Na rynku polskim działa obecnie około 30 browarów regionalnych, a w ciągu ostatnich kilku lat liczba zmniejszyła się o blisko 40 proc. (przy przykładowo ponad 300 w Czechach, Niemczech czy Belgii. Znanymi markami na rynku browarów regionalnych jest Browar Namysłów (marki Zamkowe, Zamkowe Mocne oraz Zamkowe Export; Basztowe Super Mocne, Kozackie - Jasne oraz Mocne), Perła Browary Lubelskie (marki Perła, Goolman, Lubelskie, Zwierzyniec), Browar Van Pur (marki Van Pur, Karpackie, Zlaty Hrad, Edelpils), Browar Cornelius (Kiper Mocny, Beczkowe, Polarne, Beijing Gold) czy Browar Witnica (Boss, Lubusz, Porter, Kozlak). Największy udział w rynku ma Royal Unibrew Polska produkujący marki Łomża, Złoty Kur czy Korona Książęca.

Chwilowo małe browary, nie mają jeszcze szans konkurowania z gigantami w branży i ich znanymi markami takimi jak: Tyskie, Żubr, Lech, Żywiec, Tatra czy Carlsberg. Ich produkcja stanowi zaledwie jedną setną produkcji wielkich koncernów takich jak Kompania Piwowarska, co oznacza, że są raczej uzupełnieniem oferty rynkowej o produkty regionalne. I tak na przykład reprezentując ofertę produktów regionalnych województwa lubuskiego w dniach 15-17 października 2010 r. w Łodzi podczas III Targów Naturalnej Żywności Natura Food, swoje piwo reprezentował Browar Edi ze Wschowy, które widnieje na Liście Produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa.

Na targach Natura Food była również obecna firma Alexandrite Group zajmująca się marketingiem produktów lokalnych, regionalnych, tradycyjnych oraz ekologicznych. - Rynek piw regionalnych notuje każdego roku wzrosty o kilkadziesiąt procent. Browary regionalne stopniowo zwiększają swój udział w rynku. Z roku na rok następuje wzrost sprzedaży. Ponadto, wiele mniejszych browarów planuje nowe inwestycje, zwiększa produkcję lub uruchamia zakłady, które były do tej pory zamknięte. - mówi Monika Kidyba z firmy Alexandrite Group.

KOMENTARZE: (14)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Browarnik 25-12-2010, 16:31:
Cholera szkoda sprzedali ostatni Polski Browar
  • konsument 25-12-2010, 16:27:
Jak widzisz Polska to jedno wielkie śmietnisko . Wszystko co jemy i pijemy to śmietnik wszelkich środków mieszanych ze sobą .Jak tak poszperasz w internecie przekonasz się ,że nawet to mięsko od rolnika jest wynikiem stosowania jak ja to nazywam "dopalaczy" dla skrócenia okresu hodowli i szybkich przyrostów przyrostów wagowych i to jajko na bazie dopalaczy ,żeby kury dłużej znosiły jajka i ta wódka którą kupujesz z banderolą w sklepach w ok. 50% procentach uzyskiwana jest drogą oczyszczania rozcieńczalników i odmrażaczy do szyb lub środków służących do ich mycia.Tą informację podają służby kontrolne.Podobnie jest z wynikami laboratoryjnymi medycyny prywatnej mogące bardziej wrażliwych doprowadzić do zawału.Polega to na tym ,że pierwszy wynik jest tak szokujący iż lekarz musi zlecić wiele następnych wyników .Po czym okazuje się ,ze jest wszystko bez zmian.Podobnie w odwrotną stronę a to już dotyczy publicznej służby zdrowia.Mam nadzieję ,ze ten wigilyjny karp nie jest nafaszerowany chemią.Szczęśliwych Świąt.
  • konsument 25-12-2010, 16:27:
Jak widzisz Polska to jedno wielkie śmietnisko . Wszystko co jemy i pijemy to śmietnik wszelkich środków mieszanych ze sobą .Jak tak poszperasz w internecie przekonasz się ,że nawet to mięsko od rolnika jest wynikiem stosowania jak ja to nazywam "dopalaczy" dla skrócenia okresu hodowli i szybkich przyrostów przyrostów wagowych i to jajko na bazie dopalaczy ,żeby kury dłużej znosiły jajka i ta wódka którą kupujesz z banderolą w sklepach w ok. 50% procentach uzyskiwana jest drogą oczyszczania rozcieńczalników i odmrażaczy do szyb lub środków służących do ich mycia.Tą informację podają służby kontrolne.Podobnie jest z wynikami laboratoryjnymi medycyny prywatnej mogące bardziej wrażliwych doprowadzić do zawału.Polega to na tym ,że pierwszy wynik jest tak szokujący iż lekarz musi zlecić wiele następnych wyników .Po czym okazuje się ,ze jest wszystko bez zmian.Podobnie w odwrotną stronę a to już dotyczy publicznej służby zdrowia.Mam nadzieję ,ze ten wigilyjny karp nie jest nafaszerowany chemią.Szczęśliwych Świąt.

Zobacz wszystkie komentarze (14)

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (11 924) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH