Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Małe browary myślą o budowaniu biogazowni

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 20-01-2011, 12:15
Małe browary myślą o budowaniu biogazowni
Na fot. Andrzej Olkowski, prezes Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich

Browary regionalne, podobnie jak większość dobrze zarządzanych firm produkcyjnych, dbają nie tylko o smakowitość swoich piw, ale także o rozsądne gospodarowanie energią - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Andrzej Olkowski, prezes Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich.

Andrzej Olkowski wskazuje, że na rozsądne gospodarowanie energią składa się nie tylko korzystanie z energooszczędnych urządzeń, ale także umiejętne zarządzanie produkcją, tak, by wykorzystywać energię w okresach, w których najmniej obciąża to systemy dystrybucji energii, co naturalnie przekłada się na korzystanie z atrakcyjniejszych taryf. - Dotyczy to korzystania z energii elektrycznej oraz gazu ziemnego - zaznacza.

Zwraca uwagę, że w ramach procesu technologicznego małe browary odzyskują energię za pomocą między innymi rekuperatorów ciepła, czy przy użyciu zbiorników buforowych. - W miesiącach zimowych, zamiast korzystać z prądożernych agregatów chłodniczych, chłodzimy leżakownie wykorzystując nawiewy zimnego powietrza atmosferycznego - mówi prezes Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich. - Większość naszych zakładów ma skuteczne i efektywne systemy kompensacji mocy biernej - dodaje.

Na razie wśród małych i średnich browarów nie ma przykładów wykorzystania alternatywnych źródeł energii. - Chociaż kilka browarów myśli o biogazowniach, czy elektrowniach wiatrowych - akcentuje Olkowski. - Jednak wprowadzenie tych pomysłów w życie będzie zależało od korzystnej polityki wspierania takich inwestycji - podkreśla.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • komuch 20-01-2011, 13:12:
Nie wiem co sądzić o takiej wypowiedzi "polskie browary" a gdzie one są .Te większe są własnością wielkich koncernów .A maluszkom tzw ."przyrestauracyjnych" takie metody są zbędne.Siejesz obłudę i zakłamanie .
  • pyrek 20-01-2011, 13:05:
czy próbowałeś człowieku swoich produktów kierowanych do przeciętnego konsumenta-mówiąc na temat poprawy smakowitości piw .Z wypowiedzi wynika, że albo w życiu nie poznałeś smaku prawdziwego piwa albo robisz to dla reklamy i kasy .podejżewam ,że poza kasą niczego nie zauważasz.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 946) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH