REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Mało ryby w rybie z Chin

  • Autor: Ekspress Ilustrowany
  • Data: 30-01-2009, 12:08

Sprowadzane z Chin mrożone ryby zawierają więcej lodu niż mięsa - do takiego wniosku doszli reporterzy Expressu Ilustrowanego - podaje serwis wyhacz.pl.

REKLAMA

Dziennikarze kupili w Realu 1,016 kilograma mintaja. Rozmrozili go w kuchence mikrofalowej i zważyli - wyszło 0,485 kilograma rybiego mięsa!

Niektórzy klienci nie widzą różnicy. Pan Krzysztof powiedział: Ryba to ryba. Kompletnie nie przeszkadza mi fakt, że pochodzi z Chin. Nie ma żadnej różnicy w smaku.

Wiele osób woli jednak polskie produkty. Pracownik Reala stwierdził: Choć kosztują dwa razy więcej niż chińskie, ludzie kupują je najchętniej.

Reporterzy "Expressu" napisali: W przeciwieństwie do marketów sklepy rybne nie przestawiły się na chińszczyznę. "Kiedyś mieliśmy mintaja z Chin za ok. 10 zł, ale klienci nie chcieli go kupować, więc przestaliśmy go sprowadzać. Teraz mamy amerykańskiego za 20 zł i sprzedaje się bardzo dobrze" - mówi Irena Kowalczyk, właścicielka sklepu rybnego przy ul. Piotrkowskiej w Łodzi.

Fachowcy ostrzegają przed chińskimi rybami. Doktor Krzysztof Zając z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej powiedział: Generalnie wody w państwach azjatyckich są bardziej zanieczyszczone od europejskich i nie możemy skontrolować stosowanej przez chińskich producentów karmy dla ryb. Naukowcy polscy nie robili jednak do tej pory ich analizy chemicznej, a sanepid skupiał się na terminach przydatności do spożycia. Nie twierdzę, że należy unikać ryb z Chin, ale warto dokładnie czytać informacje na opakowaniu.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Radek Gawęcki 15-03-2009, 15:39:
Witam

Powiem wam jak się to robi.
Mintaj jest łowiony na Morzu Beringa lub na Morzu Ochockim. Chińczycy mają go ze dwóch źródeł. Połowy własne lub kupują od Rosjan. Złowiony mintaj jest na trawlerach przetwarzany do postaci tuszki (z odpadów wytwarza się na trawlerach mączkę rybną). Tuszka jest mrożona w bloki najczęściej 10-12 kg. Potem zamrożona ryba transportowana do Chin do przetwórni lądowych. Na lądzie rybę rozmraża się i poddaje się procesowi maszynowego filetowania na fileciarkach, ponadto filety zostają odskórzone. Filety ponownie zamraża się w bloki (z nich tnie się kostkę) lub jako filet IQF ( Individually Quick Frozen). I tak oto powstaje produkt, który amerykanie nazywają Double Frozen Fillets (filet dwukrotnie mrożony). Tkanka mięsna ryb jest bardzo delikatna i dwukrotne mrożenie zupełnie dewastuje teksturę mięsa powodując bardzo duży wyciek wody z tkanki. Dodatkowo dodaje się polifosforanów, których zadaniem jest zatrzymanie wody w tkance mięsa ryb. Ponadto zamrożony filet obficie polewa się wodą tworząc 20% lub większą glazurę( standardy WHO mówią o 7% glazurze). W ten sposób "robi się" wagę. Dlatego też dla mnie nie są zaskoczeniem wyniki uzyskane przez dziennikarzy.
Oczywiście jest to tylko pobieżne zarysowanie problemu.

Pozdrawiam
Radek Gawęcki
gawgaw@op.pl

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 274) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH