Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Mars wdroża zrównoważone metody pozyskiwania kakao

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 10-10-2012, 09:48

Według Mars Inc. wdrożenie zrównoważonych metod pozyskiwania kakao, które zaspokoją ogromne zapotrzebowanie branży na ten surowiec, wymaga wielomiliardowych inwestycji w badania, niezależne certyfikacje i transfer technologii, umożliwiającej rozwój upraw.

Inwestycje prowadzone dotychczas przez pojedyncze firmy nie przyniosły oczekiwanych efektów. Zdaniem Mars, ścisła współpraca producentów czekolady niezbędna jest do objęcia pomocą znacznej części spośród około 5 do 6 milionów upraw kakao na świecie oraz zmaksymalizowania pozytywnego wpływu inwestycji na wydajność plantacji, tak, by jednocześnie nie narazić na szkody ograniczonych, naturalnych surowców.

Zrównoważenie produkcji kakao to przedsięwzięcie na wielką skalę, które wymaga ogromnych nakładów pracy i inwestycji na równie wielką skalę

Firma Mars ogłosiła, że w 2011 roku przeznaczyła 30 milionów dolarów na inwestycje na rzecz zrównoważonej produkcji kakao. W poprzednich dwóch latach firma wydała na ten cel łącznie ponad 40 milionów dolarów. Kolejne inwestycje zostaną przeznaczone na realizację już uprzednio wdrażanych, lecz na mniejszą skalę, programów, skoncentrowanych na bezpośrednim wsparciu właścicieli upraw kakao, którzy są najważniejszym ogniwem w całym przemyśle. Firma Mars planuje lokować inwestycje o podobnej wartości przez całą dekadę.

W 2011 roku, zgodnie z założonym wcześniej planem, Mars Inc. udało się osiągnąć próg 10% wykorzystania kakao, pochodzącego z certyfikowanych upraw, do produkcji czekolady. Tymczasem w 2012 roku udział certyfikowanego surowca w produkcji przekroczy założoną wcześniej wartość 20% - dając tym samym firmie Mars pozycję lidera w tej dziedzinie. Zgodnie z aktualnym stanem zamówień, Mars szacuje, że w całym 2012 roku zużyje blisko 90 000 ton certyfikowanego kakao.

Mars wzywa cały sektor do współpracy na rzecz wspólnych korzyści. - Wierzymy, że najlepszą drogą do zrównoważonej produkcji kakao jest partnerska współpraca z innymi, działającymi na rynku producentami, przedstawicielami władz, organizacjami certyfikującymi oraz organizacjami pozarządowymi - powiedział Barry Parkin, szef działu Globalnych Zamówień i Zrównoważonego Rozwoju w Mars Inc. (Procurementand Sustainability Head). - Aby niezbędne, miliardowe inwestycje odnosiły pożądany skutek, konieczna jest świadoma współpraca największych producentów. Tylko w ten sposób nasze działania osiągną znaczącą skalę. Biorąc pod uwagę, jak wiele dobrego zostało już zrobione, widać wyraźnie, że producenci traktują to wyzwanie bardzo poważnie. Jednak do osiągnięcia oczekiwanych przez wszystkich efektów konieczne jest połączenie sił we wspólnym wysiłku wszystkich przedstawicieli branży - dodał.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 798) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 330)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH