REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Miód Pszczółkowski chce uzyskać unijny certyfikat jakości

  • Autor: PAP
  • Data: 01-03-2013, 12:48

Pszczelarze z rejonu gminy Pszczółki (Pomorskie) chcą ubiegać się o jeden z unijnych certyfikatów jakości żywności i trafić na listę tzw. produktów regionalnych Komisji Europejskiej. Z Pomorskiego do tej pory na listę została wpisana tylko truskawka kaszubska.

REKLAMA

Miód Pszczółkowski w 2007 roku został wpisany na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Edyta Klasa z Urzędu Marszałkowskiego woj. Pomorskiego poinformowała PAP, że miód Pszczółkowski może ubiegać się o certyfikat Chronionej Nazwy Pochodzenia lub Chronionego Oznaczenia Geograficznego. Producenci miodu mogliby wówczas swoje produkty oznaczać unijnym logiem, a jego produkcja byłaby certyfikowana.

Prezes Rejonowego Koła Pszczelarzy w Pszczółkach, Jan Freda przyznał w rozmowie z PAP, że lista warunków, które trzeba spełnić aby produkt został wpisany na listę, jest długa, a wymagania - wysokie. "Żeby miody znalazły się na tej liście, pszczelarze muszą całkowicie zmodernizować sprzęt wykorzystywany przy pozyskiwaniu miodu, a to jest związane z dużymi nakładami finansowymi" - wyjaśnił.

Poinformował, że ze względu na plany ubiegania się o certyfikat, planowane są m.in. szkolenia pszczelarzy na temat zachowania odpowiedniej higieny w pasiekach i przy pozyskiwaniu miodu.

Rejonowe Koło Pszczelarzy w Pszczółkach zrzesza kilkadziesiąt osób. Organizacja szacuje, że każdego roku pszczelarzom posiadającym ponad 500 roi pszczelich udaje się pozyskać ok. 13 ton miodu. Freda jest przekonany, że szczególne walory smakowe miodu z regionu Pszczółek wynikają z położenia geograficznego. "Tutaj jest specyficzny mikroklimat i rosną typowe tylko dla tego regionu rośliny" - wyjaśnił. Powiedział, że pszczelarze chcą też opatentować nazwę. Chodzi o to, żeby tylko miód pozyskiwany przez pszczelarzy na obszarze w promieniu ok. 5- 10 km od gminy Pszczółki mógł być nazywany "Pszczółkowski".

Edyta Klasa poinformowała, że Komisja Europejska realizuje system jakości żywności od 1992 r. i do tej pory na liście produktów regionalnych jest ponad 1000 produktów. Na liście jest 36 produktów z Polski, m.in. oscypek, miód wrzosowy z Barów Dolnośląskich i jabłka łąckie. Przyznała, że "to jest elitarna grupa produktów, wyższa półka i nie tak łatwo na tę listę trafić".

Podkreśliła, że "aby zarejestrować produkt regionalny w KE, trzeba wykazać wyjątkową jego jakość". Wyjaśniła, że w przypadku produktów oznaczonych certyfikatem Chroniona Nazwa Pochodzenia i Chronione Oznaczenie Geograficzne, ich jakość powinna wynikać z miejsca wytwarzania i dlatego producenci często przy ubieganiu się o rejestracje produktu powołują się na specyficzny klimat konkretnego regionu, ale także na jego renomę. "Jeśli w świadomości konsumentów jest, że ten produkt jest dobry, to też jest argument dla KE, aby wpisać go na listę" - wyjaśniła.

CENY HURTOWE

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (24 017) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH