Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Miód Pszczółkowski chce uzyskać unijny certyfikat jakości

  • Autor: PAP
  • Data: 01-03-2013, 12:48

Pszczelarze z rejonu gminy Pszczółki (Pomorskie) chcą ubiegać się o jeden z unijnych certyfikatów jakości żywności i trafić na listę tzw. produktów regionalnych Komisji Europejskiej. Z Pomorskiego do tej pory na listę została wpisana tylko truskawka kaszubska.

Miód Pszczółkowski w 2007 roku został wpisany na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Edyta Klasa z Urzędu Marszałkowskiego woj. Pomorskiego poinformowała PAP, że miód Pszczółkowski może ubiegać się o certyfikat Chronionej Nazwy Pochodzenia lub Chronionego Oznaczenia Geograficznego. Producenci miodu mogliby wówczas swoje produkty oznaczać unijnym logiem, a jego produkcja byłaby certyfikowana.

Prezes Rejonowego Koła Pszczelarzy w Pszczółkach, Jan Freda przyznał w rozmowie z PAP, że lista warunków, które trzeba spełnić aby produkt został wpisany na listę, jest długa, a wymagania - wysokie. "Żeby miody znalazły się na tej liście, pszczelarze muszą całkowicie zmodernizować sprzęt wykorzystywany przy pozyskiwaniu miodu, a to jest związane z dużymi nakładami finansowymi" - wyjaśnił.

Poinformował, że ze względu na plany ubiegania się o certyfikat, planowane są m.in. szkolenia pszczelarzy na temat zachowania odpowiedniej higieny w pasiekach i przy pozyskiwaniu miodu.

Rejonowe Koło Pszczelarzy w Pszczółkach zrzesza kilkadziesiąt osób. Organizacja szacuje, że każdego roku pszczelarzom posiadającym ponad 500 roi pszczelich udaje się pozyskać ok. 13 ton miodu. Freda jest przekonany, że szczególne walory smakowe miodu z regionu Pszczółek wynikają z położenia geograficznego. "Tutaj jest specyficzny mikroklimat i rosną typowe tylko dla tego regionu rośliny" - wyjaśnił. Powiedział, że pszczelarze chcą też opatentować nazwę. Chodzi o to, żeby tylko miód pozyskiwany przez pszczelarzy na obszarze w promieniu ok. 5- 10 km od gminy Pszczółki mógł być nazywany "Pszczółkowski".

Edyta Klasa poinformowała, że Komisja Europejska realizuje system jakości żywności od 1992 r. i do tej pory na liście produktów regionalnych jest ponad 1000 produktów. Na liście jest 36 produktów z Polski, m.in. oscypek, miód wrzosowy z Barów Dolnośląskich i jabłka łąckie. Przyznała, że "to jest elitarna grupa produktów, wyższa półka i nie tak łatwo na tę listę trafić".

Podkreśliła, że "aby zarejestrować produkt regionalny w KE, trzeba wykazać wyjątkową jego jakość". Wyjaśniła, że w przypadku produktów oznaczonych certyfikatem Chroniona Nazwa Pochodzenia i Chronione Oznaczenie Geograficzne, ich jakość powinna wynikać z miejsca wytwarzania i dlatego producenci często przy ubieganiu się o rejestracje produktu powołują się na specyficzny klimat konkretnego regionu, ale także na jego renomę. "Jeśli w świadomości konsumentów jest, że ten produkt jest dobry, to też jest argument dla KE, aby wpisać go na listę" - wyjaśniła.

CENY HURTOWE

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 643) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH