REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Miody pitne narodowymi specjałami

  • Autor: Polska/Dziennik Zachodni
  • Data: 10-05-2008, 14:24

Polscy producenci zabiegają o wpisanie naszych narodowych specjałów na unijne listy produktów regionalnych. Jest już pewne, że wkrótce znajdą się na tej liście miody pitne. Właśnie mijają terminy składania sprzeciwów do wniosków złożonych do Komisji Europejskiej w sprawie rejestracji półtoraka, dwójniaka, trójniaka i czwórniaka - pisze Polska/Dziennik Zachodni.

REKLAMA

Z informacji z Komisji wynika, że sprzeciwów nie złożono. Nikt inny nie stosuje takich metod produkcji tych trunków - mówi Magdalena Głodek z Ministerstwa Rolnictwa. Wpisanie na listę oznaczać będzie, że od tej pory nikt poza Polską nie będzie mógł produkować miodów pitnych. Będą mogły być wytwarzane według ściśle określonej receptury, z prawdziwego miodu pszczelego. Fermentowany napój będzie musiał leżakować od 2 do 6 lat, a gotowy produkt ma zawierać od 15 do 18 proc. alkoholu. Za podrabianie można trafić do więzienia nawet na pięć lat. Ręce zaciera Spółdzielnia Pszczelarska Apis z Lublina, bo to ona będzie głównym beneficjentem wpisu miodów na europejską listę. Apis produkuje ok. 500 tys. tego trunku rocznie, dzięki czemu ma ponad trzy czwarte udziałów w polskim rynku.

Liczymy, że Polacy znów zaczną sięgać po miód pitny. Tak jak nasi przodkowie, dla których setki lat temu był jednym z głównych napojów alkoholowych - mówi Renata Janik z Apisu. Spółdzielnia przez ostatnie kilka lat starała się dowieść polskiego rodowodu miodów fermentowanych.

Te wysiłki nie poszły na marne. Urzędnicy Komisji Europejskiej dowiedzieli się ze złożonego w 2005 r. wniosku, że już w 966 roku hiszpański dyplomata, kupiec i podróżnik Ibrahim Ibn Jakub pisał, że w kraju Mieszka I, obok żywności, mięsa, ziemi ornej obfituje miód, a słowiańskie wina i upajające napoje zwą się miodami.

Wpis na listę produktów chronionych to znakomita okazja do wylansowania miodów. Dziś produkuje się u nas zaledwie ok. 650-700 tys. litrów złocistego napoju - ubolewa Maciej Jaros, właściciel drugiej pod względem wielkości w Polsce miodosytni Pasieka z Tomaszowa Mazowieckiego. Producenci mają nadzieję, że szerzej zaczną sprzedawać miód za granicę

 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 484) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH