Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Naukowcy chcą ulepszyć genetycznie drzewa kakaowe

  • Autor: Gazeta Wyborcza
  • Data: 30-12-2010, 12:53

Zespół naukowców zidentyfikował grupy rodzin genów, których modyfikacja może "ulepszyć" drzewa kakaowe poprzez poprawę poszczególnych właściwości smakowych ziaren, a także zwiększenie ich odporności na choroby i szkodniki - podaje supermozg.gazeta.pl.

Mark Guiltinan, specjalizujący się w biologii molekularnej roślin ocenia, że produkcja naprawdę dobrego kakao nie przekracza 5 proc. światowej produkcji, właśnie z powodu niskiej produktywności i podatności Criollo na choroby.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 968) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH