Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Naukowcy odkryli groźne bakterie w słodyczach

  • Autor: wp.pl
  • Data: 12-11-2008, 12:31

Mimo zwiększenia wymogów w zakresie higieny produkcji i przechowywania żywności, bywa ona zanieczyszczona mikrobiologiczne. Zespół naukowców z Katedry Towaroznawstwa i Ładunkoznawstwa Akademii Morskiej w Gdyni przebadał produkty cukiernicze pod kątem występowania w nich bakterii z rodzaju Bacillus cereus, które mogą stanowić przyczynę zatruć pokarmowych - podaje serwis wp.pl.

"Bakterie tego rodzaju posiadają zdolność wytwarzania ciepłoopornych przetrwalników oraz intensywnego rozkładu białek, w efekcie którego mogą powstawać toksyczne produkty przemiany materii - wyjaśniają dr inż. Jadwiga Stankiewicz i dr hab. Izabela Steinka z gdyńskiej AM. - Obecność Bacillus cereus w produktach spożywczych, zawierających skrobię oraz białka mleka, może przyczyniać się między innymi do powstawania gorzkiego posmaku produktów".

Według danych naukowych źródłami pochodzenia tych mikroorganizmów mogą być między innymi surowe mleko i jego przetwory, jaja, ryż, surowe owoce, desery, budynie, kremy. Badania przeprowadzone przez zespół z Akademii Morskiej miały na celu sprawdzenie występowania tych bakterii w wyrobach cukierniczych. Łącznie przebadano prawie 40 produktów.

"Czynniki wpływające na rozwój bakterii to między innymi obecność skrobi oraz białek mleka, temperatura przechowywania gotowych produktów w miejscu ich dystrybucji, podwyższona aktywność wodna w produktach z dodatkiem kremu" - tłumaczą badaczki. Na podstawie wyników badań stwierdzono, że wyroby wyprodukowane z dodatkiem kremu odznaczały się zanieczyszczeniem.

Liczebność populacji bakterii w ciastkach z dodatkiem kremu była wielokrotnie wyższa dla kremów na bazie masła niż dla kremów na bazie śmietanki. Również wprowadzenie do produkcji słodyczy dodatków takich, jak owoce kandyzowane czy galaretki spowodowało wzrost liczby mikroorganizmów w badanych próbkach w stosunku do liczby bakterii w produktach pozbawionych takich dodatków.

Jak stwierdziły badaczki, w stosunku do wymagań zamieszczonych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dn. 22.12.2005 dotyczącym maksymalnych poziomów zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, które mogą się znajdować w żywności, składnikach żywności, dozwolonych substancjach dodatkowych, substancjach pomagających w przetwarzaniu albo na powierzchni żywności, w połowie badanych próbek wyrobów ciastkarskich liczba Bacilus cereus przekraczała dopuszczalną normę.

Produkty z dodatkami w postaci owoców, galaretki i kremów na bazie masła cechowała znacznie wyższa liczebność tych mikroorganizmów w stosunku do produktów pozbawionych takich dodatków. Transport gotowych produktów, z miejsca produkcji do miejsca dystrybucji nie wpływał w sposób znaczący na zwiększenie liczebności mikroorganizmów.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Studentka Akademii Morskiej 13-11-2008, 17:38:
Szkoda tylko że Pani Steinka ma źle przypisany tytuł, gdyż nie od dziś jest Profesorem... Więc może najpierw należy sprawdzić tytuł naukowy co?

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 798) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 330)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH