REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Naukowcy udowodnili, że chipsy szkodzą sercu

  • Autor: TVN24
  • Data: 18-02-2009, 08:55

Polscy naukowcy nie mają najlepszych wiadomości dla chipsowych łasuchów. Jak dowiedli specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia, regularne spożywanie wypieczonych ziemniaczanych płatków znacznie zwiększa ryzyko choroby serca.

REKLAMA

Jak stwierdza kierujący badaniami prof. Marek Naruszewicz z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, chipsy zawierają duże ilości akrylamidu, który jest toksyczny dla układu nerwowego oraz zwiększa ryzyko zachorowania na różne nowotwory.

Najnowsze badania po raz pierwszy dowodzą, że wywołuje także przewlekły stan zapalny w organizmie, przez co podnosi ryzyko miażdżycy i choroby wieńcowej serca.

- Akrylamid jest obecny w pieczywie chrupkim, płatkach kukurydzianych, a szczególnie dużo zawierają go smażone produkty z ziemniaków, jak chipsy i frytki, zaliczane do "śmieciowej żywności" ("junk food") - wyjaśnia prof. Naruszewicz.

Dzieje się tak ponieważ ziemniaki bogate w skrobię zawierają aminokwas asparaginę, który pod wpływem wysokiej temperatury - powyżej 120 st. Celsjusza - reaguje z węglowodanami, w wyniku czego powstaje akrylamid.

Akrylamid to substancja toksyczna dla układu nerwowego. - W wielu badaniach potwierdzono też, że indukuje on procesy nowotworowe - zaznacza prof. Naruszewicz.

Do organizmu akrylamid dostaje się trzema drogami: przez układ pokarmowy, skórę - ten zawarty w kosmetykach i w wodzie, oraz przez układ oddechowy. Duże jego ilości powstają w czasie palenia papierosów.

- Akrylamid jest trucizną, a dawka trucizny jest przeliczana na kilogram masy ciała. Zatem, po spożyciu paczki chipsów dzieci będą mieć więcej akrylamidu na kilogram masy ciała niż na przykład dorosły mężczyzna ważący 80-90 kg - wyjaśnił prof. Naruszewicz.

Jak zaznacza tego typu żywność jest szczególnie niebezpieczna dla dzieci i młodzieży. Stałe spożywanie chipsów i frytek może silnie wpływać na centralny układ nerwowy, a to będzie się przekładać m.in. na niepowodzenia w szkole.

Według polskiego profesora "śmieciowa żywność" powinna przede wszystkim zniknąć ze sklepików szkolnych.

- Nasza praca jako pierwsza na świecie dowodzi, jak duże są zagrożenia dla zdrowia z powodu regularnego spożywania chipsów. Stanowi ona jeszcze jeden argument w dyskusji, że powinno się zrobić wszystko, by zmniejszyć spożycie tego rodzaju pokarmów szczególnie przez dzieci i młodzież - mówi prof. Naruszewicz.

Wyniki badań polskich naukowców ukażą się w marcowym wydaniu prestiżowego pisma "American Journal of Clinical Nutrition".

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Dietetyk 20-02-2009, 19:22:
A co z frytkami?
  • zdrowy konsument 20-02-2009, 17:50:
A więc już nigdy więcej Crunchipsów, teraz zdrowe przekąski - najlepsze są naturalne paluszki.
Szukajcie tych podwójnych.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 958) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH