Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Naukowcy wahają się, czy potrafimy rozróżniać smak i moc wódki

Badacze na łamach renomowanych czasopism naukowych spierają się, czy możliwe jest rozróżnienie smaku wódki i czy za smak wysokoprocentowych czystych alkoholi odpowiedzialne są hydraty, związki chemiczne, które w różnym stężeniu można wykryć w różnych markach wódek - podaje "Chemistry World". Od tego kto ma rację zależy możliwość opracowania nowych technologii (lub potwierdzenia skuteczności starych metod) pozwalających na identyfikację autentyczności drogich markowych alkoholi - podaje PAP.

W połowie roku naukowcy z University of Cincinnati (USA) bardzo dokładnie - najnowszymi metodami fizykochemicznymi - przebadali różne marki wódek i doszli do wniosku, iż za smak tych wysokoprocentowych alkoholi mogą odpowiadać wykryte w zmiennej ilości hydraty, czyli cząsteczki wody połączone z cząsteczkami alkoholu etylowego. Doniesienie to poruszyło świat naukowy, do tego stopnia, że w instytucie Chemical and Veterinary Investigation Laboratory (Niemcy) przeprowadzono dodatkowe testy, by potwierdzić lub zaprzeczyć powyższej hipotezie.

Badanie miało na celu sprawdzenie możliwości rozróżnienia "mocy" wódek (procentowej zawartości alkoholu) przez ludzi. Wyniki badań wykazały, że tylko 11 z 24 osób biorących udział w eksperymentach potrafiło poprawnie określić zawartość etanolu w próbce. Według niemieckich naukowców, fakt ten wyklucza możliwość rozróżniania przez konsumentów marki wódki na podstawie jej składu chemicznego, czyli zawartości hydratów.

Z konkluzją tą nie zgodzili się autorzy wspomnianych wcześniej pionierskich badań (tych z połowy roku), którzy na łamach prestiżowego pisma naukowego rozpoczęli naukową kontrofensywę, sugerując zupełne niezrozumienie tematu przez niemieckich badaczy. Amerykanie stwierdzili, że wyniki uzyskane w trakcie niemieckich eksperymentów nie stanowią empirycznych dowodów wykluczających sugerowaną przez nich możliwość rozróżnienia wódek o tym samym stężeniu alkoholu, ze względu na różną zawartość hydratów. Wynika to z faktu, że niemieccy badacze analizowali reakcję ludzi na próbki wódek o zmiennej ilości etanolu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

wódka RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.171.146.16
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.