Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Naukowcy wahają się, czy potrafimy rozróżniać smak i moc wódki

  • Autor: Nauka w Polsce PAP
  • Data: 27-12-2010, 16:25

Badacze na łamach renomowanych czasopism naukowych spierają się, czy możliwe jest rozróżnienie smaku wódki i czy za smak wysokoprocentowych czystych alkoholi odpowiedzialne są hydraty, związki chemiczne, które w różnym stężeniu można wykryć w różnych markach wódek - podaje "Chemistry World". Od tego kto ma rację zależy możliwość opracowania nowych technologii (lub potwierdzenia skuteczności starych metod) pozwalających na identyfikację autentyczności drogich markowych alkoholi - podaje PAP.

W połowie roku naukowcy z University of Cincinnati (USA) bardzo dokładnie - najnowszymi metodami fizykochemicznymi - przebadali różne marki wódek i doszli do wniosku, iż za smak tych wysokoprocentowych alkoholi mogą odpowiadać wykryte w zmiennej ilości hydraty, czyli cząsteczki wody połączone z cząsteczkami alkoholu etylowego. Doniesienie to poruszyło świat naukowy, do tego stopnia, że w instytucie Chemical and Veterinary Investigation Laboratory (Niemcy) przeprowadzono dodatkowe testy, by potwierdzić lub zaprzeczyć powyższej hipotezie.

Badanie miało na celu sprawdzenie możliwości rozróżnienia "mocy" wódek (procentowej zawartości alkoholu) przez ludzi. Wyniki badań wykazały, że tylko 11 z 24 osób biorących udział w eksperymentach potrafiło poprawnie określić zawartość etanolu w próbce. Według niemieckich naukowców, fakt ten wyklucza możliwość rozróżniania przez konsumentów marki wódki na podstawie jej składu chemicznego, czyli zawartości hydratów.

Z konkluzją tą nie zgodzili się autorzy wspomnianych wcześniej pionierskich badań (tych z połowy roku), którzy na łamach prestiżowego pisma naukowego rozpoczęli naukową kontrofensywę, sugerując zupełne niezrozumienie tematu przez niemieckich badaczy. Amerykanie stwierdzili, że wyniki uzyskane w trakcie niemieckich eksperymentów nie stanowią empirycznych dowodów wykluczających sugerowaną przez nich możliwość rozróżnienia wódek o tym samym stężeniu alkoholu, ze względu na różną zawartość hydratów. Wynika to z faktu, że niemieccy badacze analizowali reakcję ludzi na próbki wódek o zmiennej ilości etanolu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 983) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 268)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH