REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Nestle liczy na rozwój żywności funkcjonalnej w Polsce, szuka możliwości akwizycji

  • Autor: Weronika Kreczko, portalspozywczy.pl
  • Data: 06-05-2011, 15:35
Nestle liczy na rozwój żywności funkcjonalnej w Polsce, szuka możliwości akwizycji
Na zdjęciu prezes Nestlé Polska Stuart Irvine

W ub.r. Grupa Nestlé uruchomiła dział Nestlé Health Science, który od stycznia pracuje nad produktami spożywczymi mającymi zapobiegać albo wspomagać leczenie Alzheimera, otyłości, cukrzycy czy nadciśnienia. - Ten dział wypełnia lukę między żywnością tradycyjną a farmaceutyczną. Będziemy się tym zajmować także w Polsce jako, że jesteśmy w to zaangażowani już na całym świecie - zapowiada prezes Nestlé Polska Stuart Irvine w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl.

REKLAMA

Czy Polska jest perspektywicznym krajem dla rozwoju tego typu żywności?

Zacznijmy od tego, że Nestlé jest wielkim światowym producentem odżywek dla dzieci i niemowląt, ale nie tylko. Na świecie znane są także odżywki dla sportowców czy osób starszych. W 2007r. w wyniku światowej akwizycji do naszego portfolio dołączyła marka GERBER. Prowadzimy rozmowy z kolejnymi potencjalnymi partnerami, podobne negocjacje chcielibyśmy rozpocząć także z polskimi firmami. Jesteśmy obecnie na początku drogi, ale jest to inwestycja długoterminowa, dajemy sobie 10, 15, może 20 lat. W Polsce ta działalność będzie opłacalna, gdyż w populacji liczącej 38-40 milionów mieszkańców coraz większa grupa będzie wchodziła w swoje srebrne lata. I okaże się, że produkty odżywcze, pozwalające utrzymać zdrowie i dobre samopoczucie będą coraz bardziej popularne wśród tych osób. Tak więc jest to racjonalna choć długoterminowa inwestycja.

Która kategoria ma największy potencjał rozwoju w segmencie żywności funkcjonalnej w Polsce?

Dzisiaj trudno to jednoznacznie ocenić. W dalszej perspektywie coraz większe znaczenie będą miały odżywki dla osób starszych, pozwalające lepiej znosić różnego rodzaju stany chorobowe. Szukamy technologii, której będziemy używać do produkcji takich wyrobów. Jesteśmy już po pierwszych zakupach. Przyglądamy się także firmom zajmującymi się walką z nowotworowymi, a te choroby w Polsce są bardziej rozpowszechnione niż w innych krajach, dlatego żywność wspomagająca walkę z rakiem bądź wspierająca profilaktykę tych chorób będzie potrzebna na polskim rynku.

Naszym zdaniem właśnie te sektory będą szybko rosły.

Czy także w Polsce są firmy, którymi byliby Państwo zainteresowani?

Oczywiście, w Polsce jak i w całej Europie przyglądamy się obecnie firmom, które pomogłyby nam w rozpoczęciu tego typu działalności. W tej chwili nie mogę jednak mówić o szczegółach związanych z tym, co mogłoby się wydarzyć.

Obszerne fragmenty rozmowy z prezesem spółki Nestle Polska można przeczytać w kwietniowym numerze magazynu Rynek Spożywczy.

Czytaj także:
W tym roku Nestlé zainwestuje w Polsce 80 mln zł
Nestlé rozważa wejście w kategorię wód funkcjonalnych
Nestlé rozszerza markę Purina o produkty prozdrowotne

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 533) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH