Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Niemiecka branża piwna na skraju upadku?

  • Autor: Onet.pl za Süddeutsche Zeitung
  • Data: 18-05-2011, 19:25

W Ameryce śmieją się z niemieckich piw. Amerykanie twierdzą, że wszystkie smakują tak samo i nie mają charakteru, i wróżą upadek kultury piwa w Niemczech. W USA, Włoszech, Danii, Brazylii a nawet na Ukrainie i w Birmie warzy się trunki, które na międzynarodowych konkursach pozostawiają daleko w tyle niemiecką konkurencję - podaje Onet.pl za Süddeutsche Zeitung.

Autor książek i piwowar Christian DeBenedetti w magazynie "Slate" postawił drastyczną diagnozę. Bawarskie prawo czystości tj. niemiecka norma piwna dotycząca produkcji napoju wyjałowiła niemieckie trunki. Zasada pozwalająca warzyć piwo wyłącznie z chmielu, słodu i wody bez wątpienia wniosła nieoceniony wkład do rozwoju niemieckiego browarnictwa. Jednak ścisłe przestrzeganie prawa czystości doprowadziło do stagnacji i zahamowało przyjemność eksperymentowania.

Poza tym mit bawarskiego prawa czystości tak rozbestwił niemieckich piwoszy, że odrzucają oni każde piwo, które ma w sobie nutkę egzotyki.

Teza DeBenedetti'ego wzbudziła w Niemczech ostry sprzeciw. Niemieccy piwowarzy tłumaczą spadające od lat spożycie piwa na jednego mieszkańca i zmniejszającą się liczbę browarów niskim wskaźnikiem urodzeń.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (4)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • regionalnesmaki 20-05-2011, 10:12:
W pełni popieram pana Krzysztofa. Niestety to tyczy się w ogóle żywności, nie tylko piwa. Wielkie koncerny spożywcze to zagrożenie dla zdrowia, szczęścia i przyszłości ludzkości.
  • Kubasiewicz Krzysztof 20-05-2011, 08:59:
Duze Browary należące do miedzynarodowych koncernów globalnych to fabryki piwne.Faktycznie nie mozna rozróznić smakowo jedną markę piwa od drugiej.O tym wszyscy wiedzą.W Niemczech dobrze sie maja małe i srednie browary,ktore produkuja piwo mające swoje indywidualne cechy smakowe i kolorystyczne.W Polsce ze stu kilkudziesieciu browarów lokalnych zledwie kilka produkuje piwo.Reszta zaprzestała produkcji z powodów ekonomicznych.Winę za to ponosi Państwo Polskie,które strworzyło cieplarniane warunki fiskalne dla duzych koncernów,a takie same podatki ,lub większe dla małych i średnich browarów."Prywatyzacja" browrów wielkopolskich,czy dolnośląskich to likwidacja ekonomiczna działających ponad 100 lat browarów lokalnych,przeważnie zabytków przemysłowych.Najlepsze piwo na swicie robią lokalne browary.O tym wie kazdy piwosz....
  • jerzybecz@globrest.com 19-05-2011, 23:20:
to jest typowy czarny PR robiony przez duze browary , ktroym ucieka sprzedaz do browarow sprzedajacyh prawdziwe piwo - czyli oparte o prawo czystosci, niepastryzowane...

Zobacz wszystkie komentarze (4)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 969) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH