REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

O 15 proc. wzrósł eksport słodyczy i cukru z Polski

  • Autor: FAMMU/FAPA / AgraNet
  • Data: 21-03-2009, 14:37
O 15 proc. wzrósł eksport słodyczy i cukru z  Polski
fot. ISM

Handel zagraniczny cukrem, pozostałymi cukrami, melasą i słodyczami odnotował w 2008 roku lepsze wyniki niż w 2007 r. Dodatnie saldo obrotów wzrosło o 10 proc. z 315,6 mln euro do 348,5 mln euro i aż o 38 proc. w ujęciu ilościowym (z 285,1 do 395,8 tys. ton) - informuje FAMMU/FAPA. W ujęciu wartościowym eksport wzrósł o 15 proc. podczas gdy import zwiększył się o 13 proc.

REKLAMA

Pod względem ilości eksport wzrósł 10 proc., a import spadł o 8 proc. Łącznie w 2008 r. sprowadzono do Polski 391,5 tys. ton wyrobów cukrowniczych i cukierniczych za 475,9 mln euro. W tym samym czasie eksport wyniósł 787,2 tys. ton o wartości 824,5 mln euro - podaje FAMMU/FAPA.

Wartość wymiany handlowej słodyczy była najwyższa w grupie produktów obejmujących cukier, pozostałe cukry, melasę i wyroby cukiernicze - stanowiły one 75 proc. wartości eksportu i 70 proc. wartości importu. Udział cukru stanowił 20 proc. w przypadku wywozu i 14 proc. zakupów.

W 2008 roku eksport cukru wzrósł o 15 proc. z 348,4 do 400,9 tys. ton. Wartościowo zaś wysyłka zwiększyła się o 17 proc. ze 139,5 do 163,6 mln euro. Głównymi odbiorcami były kraje UE (Niemcy, Austria, Litwa, Słowacja), gdzie trafiło blisko 2/3 wolumenu (i 3/4 wartości) eksportowanego cukru, oraz WNP (przede wszystkim Rosja), gdzie sprzedano 1/3 ilości eksportu ogółem (pod względem wartości dało to 20 proc. udział) - podaje FAMMU/FAPA.

Dynamika wzrostu importu była zdecydowanie wyższa - warościowo wyniosła 120 proc., zaś ilościowo 150 proc. Łącznie w 2008 roku sprowadzono do Polski 124,1 tys. ton cukru za 67,5 mln euro. Około 70 proc. importowanego cukru pochodziło z UE (przede wszystkim Francja i Niemcy). Ze względu na sprzedaż kwot produkcyjnych na cukier przez Polskę poniżej poziomu wewnętrznego spożycia, należy oczekiwać wzmożonego importu cukru w 2009 r. i ustania eksportu. Zmiana struktury zaopatrzenia w cukier może także skutkować wyhamowaniem rosnącego eksportu słodyczy.

CENY HURTOWE

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (26 202) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH