O 15 proc. wzrósł eksport słodyczy i cukru z Polski

Handel zagraniczny cukrem, pozostałymi cukrami, melasą i słodyczami odnotował w 2008 roku lepsze wyniki niż w 2007 r. Dodatnie saldo obrotów wzrosło o 10 proc. z 315,6 mln euro do 348,5 mln euro i aż o 38 proc. w ujęciu ilościowym (z 285,1 do 395,8 tys. ton) - informuje FAMMU/FAPA. W ujęciu wartościowym eksport wzrósł o 15 proc. podczas gdy import zwiększył się o 13 proc.
Pod względem ilości eksport wzrósł 10 proc., a import spadł o 8 proc. Łącznie w 2008 r. sprowadzono do Polski 391,5 tys. ton wyrobów cukrowniczych i cukierniczych za 475,9 mln euro. W tym samym czasie eksport wyniósł 787,2 tys. ton o wartości 824,5 mln euro - podaje FAMMU/FAPA.
Wartość wymiany handlowej słodyczy była najwyższa w grupie produktów obejmujących cukier, pozostałe cukry, melasę i wyroby cukiernicze - stanowiły one 75 proc. wartości eksportu i 70 proc. wartości importu. Udział cukru stanowił 20 proc. w przypadku wywozu i 14 proc. zakupów.
W 2008 roku eksport cukru wzrósł o 15 proc. z 348,4 do 400,9 tys. ton. Wartościowo zaś wysyłka zwiększyła się o 17 proc. ze 139,5 do 163,6 mln euro. Głównymi odbiorcami były kraje UE (Niemcy, Austria, Litwa, Słowacja), gdzie trafiło blisko 2/3 wolumenu (i 3/4 wartości) eksportowanego cukru, oraz WNP (przede wszystkim Rosja), gdzie sprzedano 1/3 ilości eksportu ogółem (pod względem wartości dało to 20 proc. udział) - podaje FAMMU/FAPA.
Dynamika wzrostu importu była zdecydowanie wyższa - warościowo wyniosła 120 proc., zaś ilościowo 150 proc. Łącznie w 2008 roku sprowadzono do Polski 124,1 tys. ton cukru za 67,5 mln euro. Około 70 proc. importowanego cukru pochodziło z UE (przede wszystkim Francja i Niemcy). Ze względu na sprzedaż kwot produkcyjnych na cukier przez Polskę poniżej poziomu wewnętrznego spożycia, należy oczekiwać wzmożonego importu cukru w 2009 r. i ustania eksportu. Zmiana struktury zaopatrzenia w cukier może także skutkować wyhamowaniem rosnącego eksportu słodyczy.

KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!