REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Odbyło się pierwsze od lat w Polsce miodobranie z barci

  • Autor: PAP
  • Data: 14-10-2008, 14:46
Odbyło się pierwsze od lat w Polsce miodobranie z barci

Pierwsze w Polsce od stu lat miodobranie z barci odbyło się we wtorek w lasach Spalskiego Parku Krajobrazowego (Łódzkie). Specjalnie wyszkoleni bartnicy zebrali z jednej barci ok. 3 kg miodu. Tym samym zakończyła się trwająca od trzech lat realizacja projektu przywracania tej starej metody wytwarzania miodu w naszym kraju. Pomysłodawcą i realizatorem projektu jest międzynarodowa organizacja ekologiczna WWF.

REKLAMA

Bartnictwo polega na hodowli pszczół w specjalnie wydrążonych dziuplach drzew, czyli barciach. W Polsce było ono najbardziej popularne w XVI i XVII wieku. Bartnictwo było wtedy zawodem zorganizowanym w cechy. Bartnicy posiadali własne sądownictwo, zwyczaje i wiele przywilejów.

Według twórcy projektu, Przemysława Nawrockiego z WWF Polska, zwyczaj ten zniknął całkowicie w naszym kraju sto lat temu.

"Postanowiliśmy więc przywrócić ten dawny zwyczaj. Nauczycieli, którzy mogliby nam w tym pomóc, znaleźliśmy na Uralu, gdzie ta tradycja jest nadal żywa" - mówił Nawrocki.

Przed rokiem do Polski - na zaproszenie WWF - przyjechał z Baszkirii bartnik w siódmym pokoleniu, Ahtyam Isanamanow. To właśnie on pokazał Polakom, jak zakładać barcie, z których po roku czasu można było zebrać pierwszy miód. Takie barcie powstały nie tylko w spalskich lasach, ale także w Puszczy Świętokrzyskiej i na Podlasiu. W sumie jest ich 20.

Polscy bartnicy pojechali do Baszkirii, gdzie zobaczyli, jak dbać o wydrążoną już barć. Nauczyli się też nie tylko, jak wybierać drzewo na barć, ale także jak bezpiecznie się na nie wspinać, jak zwabiać pszczoły i wybierać miód.

Jak powiedział PAP jeden z wyszkolonych bartników, na "leśne ule" najlepiej nadają się stare, ponad stuletnie drzewa - sosna, jodła lub dąb. Na wysokości 3-4 metrów drąży się otwory, w których zamieszkują pszczoły. Zabezpiecza się je odpowiednio zarówno przed mrozem, jak i naturalnymi wrogami pszczół - kunami, dzięciołami i niedźwiedziami.

Miód zbiera się dwa razy w roku. Z jednej barci można uzyskać 25 kg miodu. Miód nie jest odwirowywany. Wosk z plastra, miód i pyłek zebrane przez pszczoły są mieszane razem w naczyniu wykonanym z lipowego drewna. Dzięki temu inaczej wygląda, pachnie i smakuje niż zwykły miód. W Rosji kilogram takiego miodu kosztuje 150 euro.

Według Nawrockiego, projekt przywracania bartnictwa w Polsce jest nie tylko szansą na powrót dawnej tradycji, ale także sprzyja ochronie starych drzew. Barcie okazać się też mogą turystyczną atrakcją.

CENY HURTOWE

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (22 870) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH