Opinia EFSA przybliża dopuszczenie stevia w Unii Europejskiej
Znacznie przybliża się dopuszczenie naturalnego słodzika produkowane z liści stevia po oświadczeniu EFSA (the European Food Safety Authority), w którym pozytywnie została określona zdrowotność tego słodzika zwanego Reb-A.
Pozytywna opinia na temat glikozydów ze stevii jest związana z wystąpieniem European Stevia Association (Eustas), firm Cargill i Morita (Japonia). Opinia EFSA jest całkowicie zgodna z opinią potwierdzoną przez JECFA (the Joint FAO/WHO Export Committee on Food Additives oraz amerykańskiego FDA (Food and Drug Administration), które dopuściły ekstrakty ze stevii przy 95% czystości glikozydu ze stevii.
Można założyć, że ostateczne dopuszczenie stevi będzie miało miejsce w przyszłym roku.
Opracowane zostały już metody analizy HPLC samego ekstraktu stveii, jak również produktów go zawierających. Słodzik Reb-A jest już używany w Ameryce przez dwa największe koncerny napojowe: Coca-Cola w Vitamin water 10 i Odwalla, a PepsiCo w SoBe Lifewater i Tropicana-50.
Dlaczego zatem europejscy, w tym polscy producenci mieli by być pozbawienie tego naturalnego słodzika?

KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!