PepsiCo i Cargill pracują nad nowymi naturalnymi słodzikami

Firma Quaker Oats, część koncernu PepsiCo, opatentowała metodę produkcji naturalnego słodzika z owsa. Zdaniem Quaker Oats nowy słodzik jest wystarczająco słodki, aby zastąpić cukier w przetworach zbożowych, napojach i deserach.
Nowy słodzik jest otrzymywany w drodze hydrolizy owsa z udziałem enzymów , otrzymania zmodyfikowanej mąki, jej suszenia i otrzymania słodkiej kompozycji.
Z kolei koncern Cargill opatentował produkcje monatyny (monatin) naturalnej substancji słodzącej otrzymanej z rośliny Sclerochiton ilicifolius rosnącej w Transwalu w Południowej Afryce.
Monatyna to słodzik o dużej intensywności słodkości, nie zawierający w swej strukturze węglowodanów ani cukru. Może być stosowany bezpośrednio lub w mieszaninie z innymi słodzikami.
W związku ze spadkiem spożycia coli na cukrze w USA przy jednoczesnym wzroście spożycia coli na słodzikach największe koncerny spożywcze są coraz bardziej zainteresowane naturalnymi słodzikami. Dobrym przykładem jest stenia, która jest coraz szerzej stosowana w napojach bezalkoholowych.

KOMENTARZE: (1)
Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!
Zobacz wszystkie komentarze (1)