Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Peru kosztem kokainy zwiększa produkcję kakao

  • Autor: Onet.pl
  • Data: 12-02-2010, 12:43

W amazońskich lasach Peru, w północno-środkowym regionie San Martin, kakaowce zaczynają odnosić sukces, przyćmiewając tym samym zyski z koki - informuje portal Onet.pl.

- Około 99 procent producentów w Tocache zajmowało się uprawami koki - mówi cytowany przez Onet.pl Mario Cavero z Tocache Agroindustrial Cooperative. Teraz jednak, jak dodaje, to właśnie kakaowiec staje się „bardzo silnym motorem wzrostów".

Transformacja ta jest wynikiem wieloletnich programów, wspieranych przez amerykańską Agencję ds. Międzynarodowego Rozwoju, które najwyraźniej zaczęły w końcu przynosić efekty.

Już w latach 2006 - 2009 eksport nasion kakaowca wzrósł z 16 ton metrycznych do 250 ton. Cavero szacuje, że do końca tego roku liczba ta zwiększy się do 600 ton metrycznych, a w następnych latach nadal będzie rosła.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 087) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH