REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Plantatorzy chmielu i producenci browarów spierają się o surowiec

  • Autor: Informator Brzeski/portalspozywczy.pl
  • Data: 30-03-2012, 09:45
Plantatorzy chmielu i producenci browarów spierają się o surowiec
Polska jest czwartym po Niemczech, Czechach i Słowenii producentem chmielu w Unii Europejskiej

Plantatorzy chmielu z lubelskiego i Zamojszczyzny uważają, że wielkie koncerny piwowarskie nie kupują od nich surowca, bo wolą sprowadzać chmiel z zagranicy, na przykład z Niemiec. Tymczasem przedstawiciele browarów zapewniają, że wykorzystanie polskiego chmielu w produkcji będzie sukcesywnie zwiększane.

REKLAMA

Jak podaje Informator Brzeski, wczoraj plantatorzy protestowali pod bramą główną okocimskiego browaru. To już kolejna tego typu akcja protestacyjna. Wcześniej podobne protesty odbywały się przed innymi dużymi polskimi browarami i ich centralami w Warszawie.

Producenci chmielu zapewniają, że to nie koniec. Zapowiedzieli powtórzenie protestów w Warszawie w trakcie mistrzostw Europy w piłce nożnej.
W tym samym czasie, kiedy trwał protest, z przedstawicielami producentów oraz przetwórców chmielu spotykał się minister rolnictwa Marek Sawicki. Rozmowy dotyczyły aktualnej sytuacji na tym rynku.

Przedstawiciele browarów poinformowali w trakcie spotkania, że wykorzystanie polskiego chmielu w produkcji będzie sukcesywnie zwiększane. W roku 2013 będzie to 75 proc., a planuje się, że w latach kolejnych osiągnie poziom 90 proc.

Zdaniem ministra rolnictwa, receptą na problemy producentów rolnych, także chmielarzy, może być zrzeszanie się w grupy producentów rolnych, co daje szansę na większą konkurencyjność i pozwala na sprzedaż większych partii produktu o wysokiej, jednolitej jakości. To z kolei zwiększa zainteresowanie produktem ze strony przetwórców.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (9)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • polak 11-04-2012, 19:02:
TAK dokładnie być powinno.Niestety w obecnej chwili nie mogę podać do publicznej wiadomości dokumentów świadczących w jaki sposób browary olewają producentów chmielu .Tych producentów z górnej półki i wielu innych. Jak pisałem grupy są i co z tego skoro żaden browar nie jest zainteresowany nawet rozmowami w temacie zakupu chmielu,o cenach w tej branży nie wspomina się. Czy, plantator dysponuje instrumentami aby zmusić browary do współpracy? niestety takiej możliwości nie ma .
  • regionalnesmaki 02-04-2012, 22:37:
Więcej kultury panie "polaku", bo z chamami nie mam przyjemności dyskutować. Wpierw niech Pan napisze o co Panu dokładnie chodzi. Ja się zajmuje promowaniem i edukację Polaków oraz innych nacji, w zakresie produktów wysokiej jakości, głównie polskich. Niestety, piw wysokiej jakości w Polsce, jak na razie nie mamy, bo producenci cały czas idą drogą "producencką", a nie "produktową", bijąc się z innymi o rynek, zamiast bić się o klienta na wysokiej jakości produkty.
Niemcy mają wspaniale zorganizowany przemysł browarniczy i chmielarski, podobnie jak Czesi i od nich należy się uczyć, a nie pluć, jak przystało na "polaczków". Niech plantatorzy zakładają spółdzielnie i grupy producenckie, a browarnicy niech się wezmą za wskrzeszanie starych, regionalnych piw i ich ochronę, razem , wspólnie, tak jak robia to browarnicy w Kolonii, Dortmundzie, Monachium, tworząc to samo piwo, na rózne sposoby.
  • polak 02-04-2012, 20:40:
Coś Ci regionalnesmaki popie...ło się to G...O pijesz bo takie Ci oferują browary ,to nie znaczy że plantator ma wpływ na produkcję piwa z takiego g...o wie czego. To właściwie konsumenci powinni zrezygnować z picia piw,których każdego tygodnia kilka wprowadza się do obrotu. Oczywiście piw ,które nic nie mają wspólnego z właściwą jego nazwą.Bez oznaczeń,bez określenia na etykietach jakich surowców do ich produkcji użyto.Ot traktują konsumenta jak opoja,który jeśli śmierdzi alkoholem to jest wporzo co można wielokrotnie zauważyć będąc na blogu wśród sprzeczających się pseudo fanów piw.Bo jak inaczej traktować kogoś ,kto w życiu nie zaznał smaku naturalnego piwa.Pije śmierdzące kapciami berbeluchy i śmie wypowiadać się na temat metod produkcji ,smaku a co do tradycyjności możesz zapomnieć o tym nazewnictwie. Szakale jak sępy rozdrapią wszystko z czego można wyciągnąć kasę.A co do grup zyskały ten przywilej,że sprzedają taniej chmiel od niepogrupowanych.Niemcy łapę położyli na cały chmiel no może dzieląc się z przetwórcami -handlarzami.

Zobacz wszystkie komentarze (9)

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (26 526) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH