Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polacy coraz chętniej piją soki oraz napoje owocowe i warzywne

  • Autor: PAP
  • Data: 03-07-2010, 13:09
Polacy coraz chętniej piją soki oraz napoje owocowe i warzywne

Polacy piją coraz więcej soków, napojów owocowych i warzywnych. W ubiegłym roku statystyczny obywatel naszego kraju wypił ich ponad 38 litrów. Najchętniej sięgamy po sok pomarańczowy i jabłkowy oraz pomidorowy. Lubiane są też soki i nektary marchwiowe.

Dyrektor Krajowej Rady Producentów Soków Barbara Groele zaznaczyła, że produkcja soków i napojów od kilku lat rośnie. Wartość tego rynku w 2009 roku szacowana jest na ok. na 3,5 mld zł; w 2005 r. było to 2,2 mld zł. Oznacza to w ciągu pięciu lat ponad 50-procentowy wzrost tego rynku.

Produkcja soków, nektarów, napojów owocowych i warzywnych w Polsce w ubiegłym roku wyniosła 1 mld 575 mln litrów (GUS) i była nieco wyższa niż 2008 r. (1,545 mld litrów). W tym soków było 535 mln litrów, a 755 mln litrów stanowiły napoje owocowe i warzywne.

Spożycie soków i nektarów (bez napojów) w naszym kraju w ubiegłym roku szacowane jest na ok. 20 litrów rocznie na osobę; zajmujemy 14. miejsce w UE - mówiła Groele. Najwięcej ich piją Niemcy (prawie 39 litrów rocznie na osobę), Cypryjczycy (36,3 l) i Holendrzy (29 l). Średnio w UE spożycie soków wynosi ok. 24 litrów.

Według dr Bożeny Noseckiej z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarski Żywnościowej, konsumpcja soków, nektarów wraz z napojami owocowo-warzywnymi w 2009 r. szacowana jest na 38,2 litra rocznie na osobę. W 2008 r. była ona na poziomie 38 litrów. W 2001 roku statystyczny Polak pił nieco ponad 26 litrów rocznie.

W okresie zimowym klienci raczej wybierają napoje z dużą zawartością ekstraktu owocowego - soki i nektary, latem preferują "lżejsze" napoje - powiedziała Groele.

Jak zauważyła Groele, bogata oferta soków i innych napojów owocowo-warzywnych zachęca klientów do kupowania. Branża dostarcza coraz nowsze produkty. Oprócz soków z jednego gatunku owoców (np. pomarańczy), są też dostępne różne miksy owocowe i warzywne. W ostatnim okresie modne stały się napoje z dodatkiem rzadkich owoców, np. fig, granatów, liczi czy kaktusa. Pojawiły się także soki o krótkim terminie przydatności do spożycia, wyciskane ze świeżych owoców i warzyw.

Obecnie najbardziej popularnym smakiem jest: wieloowocowy (22 proc. rynku), pomarańczowy (20 proc. rynku), jabłkowy (17 proc.) i marchewkowy (13 proc.).

W ostatnich latach nastąpiła koncentracja produkcji soków. W 2008 r. trzy największe firmy (Maspex, Hortex i Agros Nova) miały 49 proc. udziału w sprzedaży. Branża osiąga dobre wyniki produkcyjne - zaznaczyła Groele. W 2009 r. rentowność (brutto) sektora napojów bezalkoholowych wyniosła 9,6 proc, a netto - 7,9 proc.

Choć pijemy coraz więcej soków i napojów owocowych, to także więcej niż kilka lat wcześniej wypijamy wody mineralnej. Spożycie wód w butelkach w latach 2007-2009 w porównaniu do lat 2001-2003 wzrosło o niemal 70 proc., do 72 litrów na osobę rocznie. Eksperci przewidują, że kolejnych latach spożycie soków, napojów owocowych i wód mineralnych nadal będzie wzrastać.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 408) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH