Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polacy jedzą za dużo soli

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 20-07-2011, 15:37
Polacy jedzą za dużo soli

Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać jednej płaskiej łyżeczki do herbaty. Tymczasem badania wykazują, że zdecydowana większość Polaków znacząco przesala potrawy, tak że w ich przeciętnej diecie znajduje się prawie trzykrotnie większa od zalecanej dawka białego proszku.

Z soli nie można całkowicie zrezygnować, ponieważ dostarcza sodu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednakże spożywanie jej w nadmiarze szkodzi. Dzienne zapotrzebowanie soli nie powinno przekraczać 5 gram (1 łyżeczka), wliczając w to sól zawartą w produktach wysoko przetworzonych, gotowych do spożycia czy przyprawach. Dlatego tym ważniejsza staje się świadomość niebezpieczeństw wynikająca z jej przedawkowania. Dietetycy oraz lekarze alarmują, że nagminne nadużywanie soli jest jednym z czynników wpływających na powstawanie chorób cywilizacyjnych takich jak nadciśnienie tętnicze.

Spożywanie zbyt dużej ilości soli ma również inne uboczne skutki. Przesolenie organizmu może być przyczyną osteoporozy, ponieważ nerki wydalając sól z organizmu wypłukują również cenny wapń. Ponadto nadmiar soli spowalnia metabolizm i zatrzymuje wodę w organizmie, co prowadzi do otyłości.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (5)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • regionalnesmaki 04-03-2012, 14:27:
Zgadzam się z tym artykułem. Bierze to się niestety z podstawowej bolączki w Polsce, jeśli chodzi o żywienie, a mianowicie ze zdewastowania polskiej diety przez lata PRLu i lata ostatniego 20 lecia. A przecież wystarczyłoby by wrócić do tego jak jadano przed II wojną i nieco to zmodyfikować. Ludzie dosalają potrawy ponieważ nie wiedzą jak je właściwie przygotowywać, brak im edukacji kulinarnej, bo to czego się nauczyli ich rodzice pochodzi ze zdegenerowanej spożywczo epoki. Najlepszy przykład - rola mąki. Kiedyś dodawano mąkę do wszystkiego, żeby potrawy były treściwsze, bo nie było wystarczająco dużo mięsa, warzyw, grzybów czy przypraw. Prawdziwy polski sos winien być rzadki i aromatyczny, a obecnie jest w większości gęsty i nijaki, a więc dodatkowo dosalany przez jadzącego. To samo z zupami, mięsem czy surówkami. Ludzie nie potrafią sami połączyć odpowiednich składników np. warzyw z owocami i przyprawić np. octami owocowymi typu jabłkowy lub winogronowy i muszą dosalać.
Tylko edukacja kulinarna i samodzielne tworzenie wariacji smakowych, przy pomocy podstawowych produktów i dodatków naturalnych (typu octy naturalne, soki ze świeżych warzyw)pomogą naszemu społeczeństwu zdrowiej się odżywiać.
  • dwa byki 04-03-2012, 12:08:
Polacy jedzą za dużo soli... odpadowei
  • Kubasiewicz krzysztof 21-07-2011, 23:56:
jam nie z soli,ani z roli,jeno z tego co mnie boli - ulubione powiedzenie Stefana Czarneckiego...hetmana wielkiego w czasie potopu szwedzkiego...

Zobacz wszystkie komentarze (5)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 133) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH