Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polska jest już winną potęgą?

  • Autor: Wealth Solutions
  • Data: 31-10-2011, 13:01

Wbrew obiegowej opinii głoszącej, że Polska nie nadaje się do uprawy winorośli, od paru lat rozwija się u nas produkcja wina. Okazuje się, że wcale nie jest tu za mało słonecznych dni, nie jest za zimno i zbyt deszczowo. Najlepszym przykładem na to, że w Polsce można robić wino i to całkiem niezłe są sukcesu niewielkiej winnicy Uniwersytetu Jagiellońskiego.

Według ekspertów Wealth Solutions polski przemysł winny rozwija się w dynamicznym tempie, a wyrób tego trunku już dawna przestał być domeną działkowców amatorów. Niewielkie, jednohektarowe winnice możemy spotkać w Lubuskim, Małopolskim, Podkarpackim, czy Dolnośląskim. Powoli znikają również niedorzeczne przepisy uniemożliwiające sprzedaż wyprodukowanych tam trunków więc jest szansa, że niedługo ujrzymy je na półkach sklepowych. Nie powinno nas w związku z tym dziwić oburzenie winiarzy po słowach ministra Radosława Sikorskiego, który postanowił propagować węgierskie trunki podczas polskiej prezydencji w UE oraz nieprzychylnie wypowiadał się o rodzimych winach.

Jednak mimo gwałtownego rozwoju i powolnego znoszenia barier biurokratycznych, to nie produkcja winna lokuje nas wśród winnych potęg Starego Kontynentu... a nasze inwestycje w ten trunek. Obecnie w Polsce jest już ponad 1 800 winnych inwestorów, którzy ulokowali w ten sposób ponad 100 mln zł i liczba ta szybko rośnie. Jeszcze pod koniec zeszłego roku inwestorów było o połowę mniej. Według ekspertów Wealth Solutions obecny wynik plasuje nas również wśród największych graczy w Europie i daje nam pozycję niekwestionowanego lidera w naszej części kontynentu. Możemy z pewnością powiedzieć w związku z tym, że jesteśmy winną potęgą.

- Polak wypija przeciętnie 2.7 litra wina rocznie i choć Polska jest już na 14 miejscu na świecie wśród krajów importujących wino, to spożycie na głowę jest nadal jednym z najniższych. Trzy czwarte win importowanych do Polski sprzedawane jest w cenach z przedziału 15-20 złotych - mówi Piotr Poznański z międzynarodowej firmy badawczej The IWSR (The International Wine and Spirit Research).

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • jagiello.jacek@neuf.fr 31-10-2011, 15:12:
By w Polsce mozna bylo pic trunek naprawde jakosciowy wlasnej produkcji musi uplynac co najmniej 50 lat, gdyz przemysl ten opaty jest na tradycji i technice , elemnetami zmiennymi sa warunki klimatyczne. Przede wszystkim nalezy wyprobowac szczepy ktore beda dawaly pozytywny rezultat. Wedlug mnie dodatkowym regionem Polski z dosc przychylnym klimatem jest Swietokrzyskie a z cala pewnoscia Bieszczdy powiny byc objete szczegolna troska w tej dziedzine gdyz z powodow klimatycznych sa regionem najbardziej obiecujacym.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 520) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH