Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polska ma szansę stać się dużym rynkiem produkcji cydru

  • Autor: Rzeczpospolita
  • Data: 18-02-2013, 08:10
Polska ma szansę stać się dużym rynkiem produkcji cydru
Fot. mixedgreensblog.com

Polska może stać się dużym rynkiem alkoholi z jabłek. Impulsem do ich produkcji może być obniżka akcyzy - pisze "Rzeczpospolita". Jak szacuje Związek Sadowników RP, za kilka lat produkcja cydru może sięgać w Polsce 60-80 mln litrów rocznie.

Do produkowania cydru zniechęcała wysoka akcyza. Od 1 stycznia 2013 r., po kilku latach batalii stoczonej przez branżę winiarską, resort finansów zgodził się na zmniejszenie stawki akcyzy ze 158 do 97 zł za hektolitr. Obniżka dotyczy cydrów o zawartości alkoholu do 5 proc. - pisze "Rz".

Branża winiarska nie liczy na to, że w cydry zainwestują producenci piwa. Zdaniem ekspertów, browary musiałyby zmienić swoją technologię i przystosować odpowiednio swój zakład. Takiego problemu nie mają producenci win owocowych. I tak firma Jantoń zamierza jeszcze w tym roku zadebiutować na rynku cydru.

Polska Rada Winiarstwa spodziewa się, że chętnych, aby produkować cydr, może być w Polsce więcej. Rozwijaniu produkcji tego napoju sprzyjają także zmiany na rynku alkoholi. Produkcja cydru może być atrakcyjną alternatywą dla sadowników, których w Polsce jest ok. 50 tys. W poprzednich latach wielokrotnie narzekali oni na dyktat przetwórni owoców, które - ich zdaniem - płaciły zbyt mało za owoce - czytamy w "Rzeczpospolitej".

Czytaj także: Cydr może być punktem zwrotnym dla polskiej branży sadowniczej i winiarskiej

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • lola 18-02-2013, 19:23:
Jakubie,a piłeś kiedyś cydr,czy tak teoretycznie?
  • Jakub 18-02-2013, 11:05:
Haha, czyli firmy robiące pryty i mózgi teraz przestawią się na "cydry"? Wystarczy, że część takich firm robi "piwa regionalne", zresztą Browar Staropolski, który zbankrutował jest jednym z wielu. Dobry cydr to może powstawać wyłacznie u sadownika lub u małego producenta i to takiego, który zna się na jabłkach. Tak jak ktoś dobrze, tu kiedyś napisał, w Polsce za bardzo nie da sie robić cydrow, bo nie ma dostępu do odpowiednich jabłek.
Równie dobrze można zacząć robić wódkę ze zgniłych ziemniaków.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 733) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH