Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polskie winnice otwierają się na nowe możliwości rozwoju

  • Autor: portalspozywczy.pl / pr
  • Data: 18-10-2012, 15:10
Polskie winnice otwierają się na nowe możliwości rozwoju
fot. Srebrna Góra

Polski rynek winiarski z roku na rok rozwija się coraz dynamiczniej. I chociaż ciężko będzie nam kiedykolwiek dogonić takie potęgi jak Francja, Włochy czy chociażby Austria, nie zmienia to faktu, że na terenie naszego kraju nieustannie przybywa miejsc uprawy winorośli. Obecnie jest ich już kilkaset, a polskie wina stopniowo zdobywają uznanie coraz szerszego grona konsumentów.

Warto zauważyć, że polskie winnice zaczynają otwierać się na nowe możliwości rozwoju, wzbogacając ofertę kierowaną do klientów. Poza produkcją i sprzedażą win, pojawia się również możliwość odwiedzenia winnicy, rozmów z osobami opiekującymi się winoroślami, poznawania tajników sztuki winiarskiej, a także kuchni i kultury regionu. Polscy pasjonaci win coraz chętniej wybierają enoturystykę, jako formę spędzania wolnego czasu.

W Polsce winnice zajmują ponad 0,7 tys. ha. Regiony o najkorzystniejszych warunkach pod uprawę winorośli to województwa lubuskie, dolnośląskie, małopolskie i podkarpackie. Dlatego to właśnie w tych miejscach enoturystyka rozwija się najprężniej. Wydawałoby się, że dużą niedogodnością dla upraw winorośli w Polsce są warunki pogodowe. Prawdą jest, że nasz klimat nie pozwala na uprawę wszystkich szczepów winogron, a uzyskanie dorodnych owoców wymaga wiele wysiłku i cierpliwości. Niemniej jednak i u nas jesteśmy w stanie wytwarzać dobrej jakości wino, a tysiąc lat polskiej tradycji winiarskiej i obecne odrodzenie polskiego winiarstwa o czymś świadczy.

Współwłaściciel krakowskiej winnicy Srebrna Góra, Mirosław Jaxa Kwiatkowski przekonuje, że uprawa winorośli to ciężka praca, ale nie ma problemów, których nie można pokonać. - Podstawą jest wybór odpowiedniego siedliska, dobór szczepów, bardzo drobiazgowa praca na winnicy, aby uzyskać winogrona możliwie najwyższej jakości. Do tego potrzebny jest również nowoczesny sprzęt w winiarni i zastosowanie odpowiednich rozwiązań technologicznych. Bardzo ważny jest również doświadczony enolog czyli osoba odpowiedzialna za produkcję wina i prace w piwnicy - to wszystko pozwala uzyskać wina wysokiej jakości także w naszej szerokości geograficznej - komentuje.

Srebrna Góra planuje sprzedać w przyszłym roku 20 tys. butelek swojego wina. Część z nich z pewnością na stałe zagości w menu krakowskiej restauracji Da Pietro, której współwłaścicielem, jak i osobą odpowiedzialną za kartę win jest właśnie Mirosław Jaxa Kwiatkowski.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 080) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH