Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Poprzez zastąpienie cukru słodzikami w przemyśle spożywczym można skutecznie walczyć z otyłością

  • Autor: www.portalspozywczy.pl / ISA
  • Data: 30-05-2011, 13:54
Poprzez zastąpienie cukru słodzikami w przemyśle spożywczym można skutecznie walczyć z otyłością

Specjaliści ds. zdrowia i żywienia zebrani na konferencji zorganizowanej przez International Sweeteners Association, ISA, która odbyła się w Belgii, potwierdzili, że niskokaloryczne słodziki mogą skutecznie zaspokoić naturalne u człowieka pragnienie słodkiego smaku, nie zwiększając ilości spożytych kalorii i nie powodując przyrostu wagi.

Dr Tommy Visscher, holenderski ekspert w dziedzinie zapobiegania otyłości twierdzi, że niskokaloryczne substancje słodzące zastępujące cukier w napojach i produktach żywnościowych mogą być ważnym czynnikiem, który pomaga zarówno obniżyć wagę ciała o 2-3 procent, jak i utrzymać ją na odpowiednią poziomie.

Pomimo znaczącej liczby publikacji i udowodnionych korzyści ze stosowania niskokalorycznych substancji słodzących, ich dopuszczalny poziom spożycia jest nadal kwestionowany. Temat ten poruszył doktor dr Joris Van Loco, dyrektor ds. Żywności, Zdrowia i Bezpieczeństwa Konsumenta z Naukowego Instytutu Zdrowia Publicznego w Belgii (Scientific Institute of Public Health). Przeanalizował poziom spożycia aspartamu w Belgii i udowodnił, że kształtuje się on poniżej dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI - Accepted Daily Intake), również
u chorych na cukrzycę i u dzieci.

Trevor Butterworth, dziennikarz, który publikuje w Financial Times i Wall Street Journal, zauważył, że niskokaloryczne słodziki cieszą się złą opinią: - Zarówno badania naukowe, jak i wyniki niezależnych analiz stwierdzają brak dowodów, że ich spożywanie jest ryzykowne dla zdrowia. Twierdzenie, że słodziki są szkodliwe dla zdrowia, jest zastraszaniem opinii publicznej i pozbawianiem jej ważnego sprzymierzeńca w walce z otyłością - mówił.

Na konferencji był także obecny polski ekspert, prof. dr hab. med. Zbigniew Gaciong, kierownik Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych, Nadciśnienia Tętniczego i Angiologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, który zauważył: - Od czasu syntezy pierwszego syntetycznego słodzika - sacharyny - minęło ponad 100 lat. W tym czasie pojawiły się nowe preparaty, których bezpieczeństwo zostało potwierdzone w badaniach doświadczalnych i wieloletnich obserwacjach. W trakcie konferencji zorganizowanej przez ISA omawiano korzyści związane ze zmniejszeniem spożycia kalorii poprzez stosowanie słodzików oraz przedstawiono stan badań nad nowymi preparatami, takimi jak pochodne naturalnych substancji, które izoluje się z roślin Stevia. Można przypuszczać, że szersze stosowanie tych substancji przyczyni się do zmniejszenia rozpowszechnienia otyłości i jej niekorzystnych dla zdrowia skutków - powiedział.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (4)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • ps 03-06-2011, 08:12:
Miód!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Mika 31-05-2011, 10:43:
Stewia jak najbardziej, słodziki syntetyczne - jak napisał hahahaha
  • hahahaha 31-05-2011, 08:18:
zastapic slodzikiem, jezeli chcemy zamieniac otylosc na raka - to swietny pomysl

Zobacz wszystkie komentarze (4)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 340) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH