REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Poseł Mirosław Maliszewski: Powstaje polski rynek cydru

  • Autor: Paulina Mroziak, portalspozywczy.pl
  • Data: 08-01-2013, 14:02
Poseł Mirosław Maliszewski: Powstaje polski rynek cydru
Mirosław Maliszewski, prezes Związku Sadowników RP i Poseł z ramienia PSL // Fot. P.Pawłowski / ŻelaznaStudio

- Obserwujemy duże zainteresowanie cydrem ze strony producentów przemysłowych. W tego typu działalność na szerszą skalę chcą wchodzić sami plantatorzy jabłek czy grupy producenckie, które zakładają specjalne firmy produkcyjne. Oni będą pierwsi, którzy utorują cydrowi drogę i stworzą podwaliny rynku cydru w Polsce - mówi serwisowi portalspozywczy.pl, Mirosław Maliszewski, poseł z ramienia PSL, prezes Związku Sadowników RP.

REKLAMA

- Obserwuję spore zapotrzebowanie na cydr w naszym kraju. Sygnały, które płyną z branży piwowarskiej pokazują, że konsumenci oczekują nowych owocowych i orzeźwiających smaków alkoholi niskoprocentowych. Cydr może więc zgarnąć sporą część kategorii piw smakowych - komentuje Mirosław Maliszewski.

Jak tłumaczy, jedyną obawą związaną z zainwestowaniem przynajmniej kilkuset tysięcy złotych w produkcję cydru to właśnie dotychczasowy brak rynku i zainteresowania konsumenta. - Podobnie było z mętnymi sokami tłoczonymi, które jeszcze niedawno były nikomu nieznane, a dziś 3- i 5-litrowe worki z tym produktem ma w swojej ofercie prawie każda sieć handlowa, a produkt stale podbija serca nowych konsumentów. W mojej ocenie, tak samo będzie z cydrem - dodaje prezes Związku Sadowników RP.

Plantatorzy jabłek, na mocy ustawy o produkcji i obrocie wyrobów winiarskich, mogą produkować i wprowadzać do obrotu napój niskoalkoholowy cydr - z własnych owoców i nie większej ilości niż 10 tys. litrów rocznie. - 10 tys. litrów to nie jest mała ilość. Oczywiście można wprowadzić poprawki w ustawie, ale na razie nie widzę takiej potrzeby. Moim zdaniem są inne, większe bariery, które hamują produkcję cydru w gospodarstwach indywidualnych, ale będziemy je stopniowo likwidowali - przyznaje Mirosław Maliszewski.

Jedną z nich jest kwestia stawki akcyzowej, która jest o wiele wyższa niż w przypadku piwa. - To powoduje, że cydr ma miano produktu "elitarnego". Środowiskowi sadowniczemu udało się jednak wpłynąć na Ministerstwo Finansów i tym momencie przyjmowane są tzw. ustawy okołobudżetowe, w których zawarto przepis, że "akcyza na cydr zmniejszona zostanie do takiego samego poziomu, jak akcyza na piwo". W tym przepisie upatrujemy rozwój rynku cydru w Polsce - tłumaczy Maliszewski.

Jak dodaje, indywidualni plantatorzy mogą produkować cydr we własnych gospodarstwach bez prowadzenia składu podatkowego czy spełniania surowych wymogów technologicznych, którym podlegają duże zakłady. Można rozpocząć produkcję w tzw. domowych warunkach. Ułatwieniem też jest to, że nie trzeba zakładać specjalnej firmy - gospodarstwo musi jedynie uzyskać formalną zgodę na produkcję od resortu rolnictwa.

Czytaj także: W Polsce przybywa sadów owocowych

KOMENTARZE: (5)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • K. 29-03-2013, 19:20:
ja chciałbym dodać dla wszystkich zainteresowanych, że cydry popularne są i wywodzą się z poludniowej Anglii i pln.-zach. Francji (Normandia), więc tam należałoby szukać przepisów na model takiego biznesu. Np. w Anglii można wyprodukować do 7000 litrów rocznie bez jakiejkolwiek akcyzy,, z restrykcjami co do sprzedaży. Ale co najważniejsze dla naszego rodzimego przemysłu, cydr robi sie z odpowiedniego miksu owocow(jablek oczywiscie) i jablka owocowe nie posiadaja odpowiednich wlasciwosci do zrobienia dobrego cydru i tworzą tylko małą część miksu.
  • Hawky 10-01-2013, 13:21:
Między cydrem a piwami smakowymi nie ma związku, tak samo jak mądrze zauważył Piotr, nie ma związku między cydrem a produktami H20. Obawiam się, ze ta cała cydrowa akcja skończy się tym, że zaczniemy produkować oranżadki takie jak Rekorderlig zamiast prawdziwych cydrów z jabłek deserowych na wzór Hiszpanii czy wschodniej części Anglii.
  • Piotr 09-01-2013, 08:42:
Jak patrzę na skład napojów H2O, to one nic z cydrem nie mają wspólnego.

10 000 litrów to bardzo mało. nie da się z tego żyć.

Zobacz wszystkie komentarze (5)

REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 587) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH